Від яких захворювань може вберегти щеплення від пневмококу. Пояснення лікаря-інфекціоніста

13701 0
В Україні цю вакцинацію планують зробити обов’язковою.
фото: vesti.dp.ua

фото: vesti.dp.ua

Вакцинація від пневмококу може вберегти від низки захворювань різних органів та систем – від гаймориту до запалення нирок. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіла головна епідеміологиня Львівщини, інфекціоністка Наталія Тімко.

«Пневмокок – різновид стрептокока, бактерія, що викликає низку запалень різних органів і систем. Наприклад, запалення вуха – отит, запалення різноманітних пазух – гайморит або синусит. У когось пневмокок може викликати запалення легень, бронхів, нирок, у хлопців може бути запалення яєчок. Окремо виділяють таку форму, як запалення підшкірної жирової тканини – целюліт. Це все може викликатись пневмококом», – говорить Наталія Тімко і додає, що він передається, як і грип чи коронавірус, від людини до людини краплинним шляхом.

За її словами, передусім потрібно провакцинувати від пневмококу дітей віком до року, аби вберегти їх захворювань.

«А діти до 5-ти років, якщо вони не вакциновані, можуть бути резервуаром пневмококу і бути небезпечними для старших людей зі свого оточення», – додає лікарка.

Читайте також: Запитайте у партнера про здоров'я родичів та водіть дитину у садок. Поради лікаря про імунітет

Так само це щеплення рекомендують зробити і старшим людям, особливо тим, хто має імунну супресію, імунодефіцит, переніс операції (наприклад, з видалення селезінки).

«Зараз навіть є теорія, що люди, вакциновані від пневмококу, можливо, легше переноситимуть пневмонію, викликану Covid-19», – каже Наталія Тімко.

Наразі в Україні щеплення від пневмококу належить до рекомендованих, вакцину потрібно купувати за власні кошти.

«Якщо Україна введе цю вакцину у календар обов’язкових щеплень, це буде дуже хороший крок вперед. Кажуть, чим більше економічно розвинена країна, тим від більшої кількості інфекцій захищає своє населення. Вакцина від пневмококу є обов’язковою у США, у балтійських країнах – держава її гарантує», – говорить епідеміологиня.

В Україні та у Львові можна придбати вакцину від пневмококу двох виробників: американського Pfizer – «Превенар-13», і бельгійського ГлаксоСмітКляйн – «Сінфлорікс». Ціна першої в аптеках коливається від 1600 до 2200 грн за одну дозу, другої – від 800 грн за дозу. Скільки доз потрібно одній людині, залежить від її віку і від самої вакцини, каже Наталія Тімко. Тут зможе проконсультувати сімейний лікар.

Нагадаємо, у МОЗ повідомили, що із 2022 року Україна запровадить обов'язкові щеплення для дітей проти пневмококової інфекції. Їх робитимуть тричі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!