Віддай, якщо можеш, візьми, якщо хочеш. Топ-4 заклади Львова з «підвішеною» кавою

8367 0
Tvoemisto.tv підготувало підбірку кав’ярень Львова, в яких можна залишити чи випити «підвішену» каву.
фото: Google Maps

фото: Google Maps

«Підвішена» кава  — оригінальна традиція, яка зародилася в італійському місті Неаполь і останніми роками поширилась по всьому світу. Її ідея полягає у тому, що клієнт платить за дві кави, однак випиває лише одну. Офіціант чи бариста закладу занотовує покупку другої кави, щоб потім її міг випити безкоштовно будь-хто інший. Ця традиція зародилась як соціальна акція, щоб люди, які не можуть собі дозволити каву, все ж могли її випити.

Tvoemisto.tv підготувало підбірку кав’ярень Львова, в яких можна залишити чи випити «підвішену» каву.

Кав’ярня «Вірменка»

Де: вул. Вірменська, 19

Коли: з 9:00 до 23:00

Ціни на каву: від 28 до 52 грн.

Негласна традиція «кави для іншого» зародилась у «Вірменці» ще у 80-их роках. Тоді відвідувачі могли купувати каву для своїх друзів. Після відкриття «Вірменки» після реставрації в 2016 році можливість «підвішувати» каву стала доступна для всіх. На спеціальній дошці можна залишити записку з кавою для конкретної людини або ж для незнайомців.

Крім того, у «Вірменці» є ще одна категорія «підвішеної» кави — «кава для воїна». Відвідувачі можуть «підвісити» каву для воїнів ООС, які зараз перебувають у зоні бойових дій чи госпіталі. Протягом місяця працівники закладу збирають записки з такою кавою, а потім відправляють мелену каву на передову через волонтерів або ж віддають у військовий шпиталь.

Кав’ярня «Штука»

Де: вул. Котлярська, 8

Коли: з 9:00 до 22:00

Ціни на каву: від 24 до 57 грн.

Можливість залишити каву іншому з’явилась у «Штуці» приблизно два роки тому. У певний період така акція була дійсно популярною, однак зараз працівники закладу зізнаються, що відвідувачі значно рідше «підвішують каву». Тим не менш, якщо клієнт хоче залишити каву, то йому ніхто не відмовить.

Кав’ярня «Світ кави»

Де: площа Катедральна, 6

Коли: з 7:45 до 23:00

Ціни на каву: від 36 до 59 грн.

Можливість передати каву у кав’ярні «Світ кави» є уже давно, однак у неї немає формальних правил. Зазвичай люди залишають каву для своїх друзів чи знайомих. Працівники закладу розповідають, що таку традицію у Львові можна зазвичай зустріти у кав’ярнях із довгою історією.

Реміснича пекарня «Культ хліба»

Де: вул. Юрія Липи, 20

Коли: з 8:00 до 21:00

Ціни на каву: від 24 до 30 грн.

У пекарні «Культ хліба» зазвичай «підвішують» не лише каву, а й випічку. Пекарня підтримує цю ініціативу з моменту свого відкриття. У закладі є спеціальна дошка, де можна залишити записку. Біля входу в заклад є мотиваційний напис: «Віддай, якщо можеш. Візьми, якщо хочеш».

Захар Процюк

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED​.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!