Відреставрований 130-річний вітраж повернуть до львівського храму

1184 0
Відреставрований вітраж планують повернути на фасад церкви та закрити спеціальним захисним склом.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Львові закінчують реставрувати унікальний 130-річний вітраж із храму святого Іоана Золотоустого – пам’ятка архітектури місцевого значення. Це округлий вітраж, який зображує Непорочне Зачаття. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.

Відреставрований вітраж планують повернути на фасад церкви та закрити спеціальним захисним склом. Над його відновленням працює майстриня Марія Шумська-Барвінок.

Читайте також: У Львові відреставрували одну із найвищих брам міста. Фото до і після

Зазначимо, ще на початку березня група реставраторів під керівництвом Руслани Герман провели заходи щодо убезпечення найцінніших елементів пам’ятки від можливих пошкоджень внаслідок воєнних дій. Великі вітражі у вівтарній частині закрили спеціальними захисними конструкціями. А от круглий вітраж над входом довелося демонтувати, оскільки його стан не дозволяв здійснити захист на місці.

Для довідки

Храм святого Іоана Золотоустого, колишній костел Найсвятішого Серця Ісусового і монастир францисканок, розташований на вул. М. Лисенка. Автор проєкту – архітектор Юліан Захарієвич. У інтер’єрах збереглись усі три вітражі, виготовлені у Мюнхені фірмою Ф. Маєра у 1887-1889 рр. Центральний – зображує Найсвятіше Серце Ісуса, бокові вітражі присвячені св. Меланії і Архангелові Михаїлу. Вітраж у круглому вікні на фасаді церкви зображує Непорочне Зачаття.

Антоніна Костик

Фото: ЛМР

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!