Київ

Внаслідок пожежі вигоріло близько 3 гектарів екопарку Осокорки

402 0
Поліція розглядає версію про навмисний підпал

У пожежі в екопарку Осокорки вигоріло близько 3 гектарів території, зокрема і частина ландшафтного заказника «Осокорківські луки». Про це повідомив начальник Київської військової адміністрації Сергій Попко.

«За попередніми даними, вигоріло близько 3 гектарів території, зокрема і частина ландшафтного заказника “Осокорківські луки”. Якої саме шкоди наніс вогонь системі заповідних водно-болотних угідь з’ясують екологи», - зазначив він.

Попко наголосив, що територія Осокорківських озер має природоохоронний статус – знищення флори та фауни там суворо заборонено. За такі дії Кримінальний кодекс України передбачає штраф 8,5 млн грн або позбавлення волі на 3 роки.

За словами начальника КМВА поліція розглядатиме всі версії, в тому числі й вірогідний підпал. Зараз на місці працює слідчо-оперативна група.

Тим часом на території екопарку чергують пожежні підрозділи ДСНС та розрахунок БпЛА для моніторингу можливих повторних займань.

Нагадаємо, 5 березня ввечері в екопарку почалась пожежа. У ДСНС повідомили, що почали отримувати дзвінки близько 16:46. Горіла суха трава та очерет. Коли пожежа розгорілася, рятувальники констатували, що територія підтоплена і це заважає під’їзду пожежної техніки. Для ліквідації пожежі застосували снігоболотохід та безпілотники.

Пожежу загасили до опівночі. Допомагати гасити пожежу приїхали і звичайні кияни, вони принесли з собою відра та лопати. Активісти ГО «Екопарк Осокорки» підозрюють, що пожежа сталася внаслідок навмисного підпалу, адже перед цим невідомі особи вже погрожували вчинити пожежу. Вони вважають, що екопарк підпалили в інтересах будівельної компанії Stolitsa Group, яка добудовує ЖК «Патріотика на озерах» збанкрутілого банку «Аркада» під новою назвою ЖК «Н2О».

У компанії ж заявляють, що нібито у пожежі, що знищила частину екопарку винні активісти, які його захищають і пригрозили судовими позовами.

Зазначимо, що після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну територію екопарку оголосили замінованою і доступ туди цивільним особам заборонили. При цьому на територію мають вільний доступ будівельники.

Поблизу озер Тягле й Небреж на Осокорках планували звести ЖК «Патріотика на озерах», це 43 будинки заввишки від 24 поверхів. У 2018 році між забудовником і місцевими мешканцями почався конфлікт: містяни були проти будівництва й хотіли облаштувати на озерах ландшафтний парк.

У січні 2019 року Київрада розірвала договір оренди земельних ділянок, які були виділені для будівництва житлового комплексу. Згодом ухвалили рішення про створення ландшафтного парку «Осокорківські луки», а потім – ландшафтного заказника біля озера Тягле.

У 2020 році банк «Аркада» й пов’язана з ними девелоперська компанія, що будувала ЖК «Патріотика на озерах», збанкрутіли, будівельні роботи зупинилися. У 2021 році стало відомо, що добудовувати житлові комплекси «Аркади» може будівельна компанія Stolitsa Group.

Водночас в інтересах забудовника ідею створення парку висловили представники нашвидкоруч створеної ГО «Національний парк збереження та збагачення флори і фауни «Осокорки». Цю організацію створили 12 жовтня 2021 року. Її представники пропонують облаштувати парк на території площею 350 гектарів замість 650, на яких планують забудову.

Узимку 2021-2022 років будівництво на берегах озера Небреж активізувалося. Забудовник продовжує підсипати озеро Небреж і бурити палі, на території працюють будівельні крани й інша техніка. Після початку повномасштабного вторгнення росії, територія екопарку була оголошена замінованою, доступ туди був заборонений, однак вже влітку 2022 року там знову активізувалась робота будівельної техніки.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!