Київ

Вознесенські печери отримали охоронний статус від Києва

958 0
Раніше Київрада відхилила петицію проти забудови Вознесенських печер.
Вознесенські печери. Фото з відкритих джерел

Вознесенські печери. Фото з відкритих джерел

Департамент охорони культурної спадщини надав охоронний статус комплексу Вознесенських печер. Про це повідомляє відомство.
 
8 березня відомство внесло Вознесенський печерний комплекс на Вознесенському узвозі, 25-27 до Переліку об’єктів культурної спадщини Києва за видом археологія
 
«Він утворює один з найбільших за кількістю складових та сумарною довжиною підземних галерей стародавніх печерних комплексів на території нашого міста. Надалі кропітка робота археологів дозволить визначити походження, призначення, датування та більш детальну історико-культурну цінність Вознесенського печерного комплексу», - йдеться у повідомленні.
 
Тепер Київрада має відхилити проєкт забудови цієї ділянки, стверджує активіст Мапи реновації Дмитро Перов.
 

Нагадаємо, рукотворні печери були виявлені восени 2022 року на Вознесенському узвозі пам’яткоохоронцем Дмитром Перовим, на місці історичного будинку, який знесли ще в 1980-х роках.

Час утворення печер невідомий. Наразі комплекс датують XIV- XVII століттям. За археологічним контекстом і наявними аналогами вірогідно належить до рідкісного різновиду підземних сховищ, які використовувалися місцевим населенням під час військових загроз пізньосередньовічної доби та є специфічним свідченням його побуту і матеріальної культури.

На засідання Київради вже не раз хотіли винести проєкт рішення про зміну цільового призначення ділянки на Вознесенському узвозі, 25. Завдяки розголосу проєкт рішення не розглядали.

Міністерство культури звернулося до Київради з закликом зберегти стародавні печери від забудови. 

Активісти також звернулися до Київради з петицією проти забудови Вознесенських печер, яка набрала необхідну кількість підписів. Водночас Київрада петицію відхилила.

Станіслав Нестеренко

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!