Уповноважений з прав людини відреагував на «п’яні вечірки» в Києві, де, ймовірно, гвалтували дівчат

1072 0
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець висловив обурення шокуючим контентом у соціальних мережах, коли група молодиків запрошувала дівчат на вечірки, схиляла їх до вживання алкогольних напоїв та, можливо, психотропних речовин, доводила до непритомного стану, а потім вчиняла акти сексуального характеру.
Фото: Уповноважений ВРУ з прав людини

Фото: Уповноважений ВРУ з прав людини

Уповноважений з прав людини Лубінець відреагував на історію з відео, де хлопці знущаються над дівчатами.
 
За вказаним фактом омбудсман звернувся до Головного управління Національної поліції та Офісу Генерального прокурора щодо забезпечення проведення невідкладного, неупередженого та ефективного розслідування вчинених правопорушень і притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності. Він висловив вдячність за оперативне реагування – Національна поліція провела обшуки у фігурантів та відкрила кримінальне провадження.
 
«Водночас викликає занепокоєння той факт, що вказаний контент користується попитом та схваленням в нашому суспільстві – дехто висловлює думку, що винуватими у цій ситуації є самі постраждалі. Звертаю увагу! Винуватим у такому злочині є виключно кривдник. Постраждала особа не може бути винуватою і не повинна почувати себе такою»– зазначив Дмитро Лубінець.
 
 

Він наголошує, що будь-які насильницькі дії сексуального характеру заборонені національним та міжнародним законодавством, зокрема, Конвенцією Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція), яка набрала чинності для України 01.11.2022, та є неприпустимими і в мирний, і у воєнний час.

«Вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру без добровільної згоди потерпілої особи тягне за собою кримінальну відповідальність» нагадав Омбудсман.
 
Нагадаємо, днями в інтернет-мережі з’явилися фото та відео з вечірок, де молоді люди вживають алкоголь і кривдять та принижують дівчат. Уже відомо, що правоохоронці встановили особи організаторів вечірок. Про це детальніше читайте у нашому минулому матеріалі.
Ігор Ющенко

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!