Випускники Львівського університету обурені, чому міністру освіти часів Кучми дали звання почесного доктора

1852 0
Василь Кремень – міністр освіти і науки України за часів Кучми.
Фото: ukurier.gov

Фото: ukurier.gov

У четвер, 29 червня, Вчена рада Львівського національного університету імені Івана Франка присвоїла звання «Почесний доктор (Doctor Honoris Causa) Львівського національного університету імені Івана Франка» президентові Національної академії педагогічних наук України, академікові НАН України та міністру освіти і науки часів Леоніда Кучми Василю Кременю. Про це повідомили у пресслужбі ЛНУ імені Івана Франка.

У коментарях випускники Львівського університету обурились через цю новину:

«Памʼятаю, як в листопаді 2004-го ми штурмували МОН, вивели тодішнього міністра Кременя на вулицю і примусили публічно пообіцяти, що більше не буде репресій проти студентів. Я тримав мегафон, у який він озвучував заяву про це перед багатотисячним натовпом. Я відчував як він тремтів. Не знав тоді, що це майбутній почесний доктор мого рідного університету», прокоментував історик Володимир В’ятрович.

«Той, хто хоронив нашу українську освіту тепер в почесних докторах. Ще Кучмі дайте», зазначив львівський пластун та військовий Тарас Іщик.

«Стало якось сумно і соромно одночасно за рідний університет, коли прочитав цю новину. Десь у глибині душі хочеться вірити, що це була якась помилка і необдумане рішення, але ...», − висловився керівник проєктів у галузі виборів та місцевого самоврядування громадянської мережі «Опора» Тарас Радь.

Водночас у пресслужбі ЛНУ зазначили, що Члени Вченої ради одноголосно підтримали присвоєння звання «Почесний доктор (Doctor Honoris Causa) Львівського національного університету імені Івана Франка» Василю Кременю.

Нагадаємо, що за день до цього, 28 червня, Вчена рада Львівського університету присвоїла звання «Почесний доктор Львівського національного університету імені Івана Франка» українській письменниці, викладачці та політичній активістці Оксані Забужко. 

Для довідки

Василь Кремень з 1979 по 1986 рік працював у ЦК Компартії України, а в 1986 1991 pp. – у ЦК КПРС, де займався питаннями розвитку освіти і науки. Також працював заступником директора Російської академії наук.

В Україні Василь Кремень працював в Адміністрації президента Леоніда Кучми. У 1998 році був обраний до Верховної Ради за списком партії СДПУ(о), до якої входить і Віктор Медведчук. А вже у 2000 році Василь Кремень відмовився від мандату у зв'язку із призначенням міністром освіти. У 2002 році знову балотувався до Верховної Ради від СДПУ(о), проте невдало.

Із 30 грудня 1999 до 3 лютого 2005 року був міністром освіти і науки України за президентства Леоніда Кучми. 

Під час роботи в міністерстві освіти Дмитра Табачника Василь Кремень очолював Національну академію педагогічних наук, де й працює донині. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!