Вистава львівського театру увійшла до списку Шевченківської премії

1072 0
Вистава створена за п'єсами Софокла та Гайнера Мюллера.
Фото: Театр Лесі

Фото: Театр Лесі

Вистава театру Лесі «Філоктет. Античний рейв» увійшла до коротко списку Шевченківської премії 2023. Комітет визначив список творів, що увійшли до фінального туру вчора, 18 січня. 

Джерело: Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка 

Постановка «Філоктет. Античний рейв» створена за п'єсами Софокла та Гайнера Мюллера. В основі її ідеї – процес створення світу та способи його деконструкції. 

«Вистава «Філоктет. Античний рейв» – це багаторівнева робота із складною структурою та абсолютно європейською картинкою. Мене дуже тішить те, що при цьому це надзвичайно успішна вистава. Вона отримала і любов нашої аудиторії, і визнання професійної (нашої і закордонної) спільноти. Як на мене, це демонструє, що в нашому місті, в нашій країні є запит саме на такий театр – той, який не бавить і не смішить, театр без шароварщини, без банальщини. А навпаки – театр, який веде із аудиторією чесний, відкритий діалог на рівних, говорить про живі та складні процеси», – зазначив режисер вистави Дмитро Захоженко.

Раніше вистава «Філоктет. Античний рейв» перемогла на Міжнародному театральному фестивалі-премії «ГРА» одразу у трьох номінаціях: «Краща камерна вистава», «Краща жіноча роль» (Оксана Цимбаліст) та «Краща чоловіча роль» (Василь Сидорко).

Читайте також: Львівську галерею мистецтв визнали найкращою в сфері реставрації пам'яток

Зазначимо, що аціональна премія України імені Тараса Шевченка, або Шевченківська премія – державна нагорода України, заснована у 1961 році. Вручається за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва. Переможців премії оголосять 9 березня, у день народження Тараса Шевченка.

Нагадаємо, що львів'янку Марту Чумало нагородили міжнародною премією Улофа Пальме за видатні досягнення в правозахисній діяльності. Вона стала першою українкою, яку відзначили цією нагородою.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!