Які виставки варто відвідати у Львові. Добірка

1462 0
Tvoemisto.tv підготувало виставки, які варто відвідати у Львові до кінця 2023 року.
фото: твоє місто

фото: твоє місто

«Трикутник та пряма лінія»

До 25 грудня у Lviv Art Center, що на вул. Стефаника, 11, відбувається проєкт «Гарелея неотодрешь» заснований у місті Лисичанськ Луганської області у 2020 році. Виставки «Гарелеї» відбувались у місцях, що не були пристосовані до комфортних творчих умов: у закинутих індустріальних та житлових об’єктах міста. Фізичний та ментальний ландшафт нашої країни наразі повністю змінений повномасштабною війною. «Гарелея» закономірно змінилась теж — навряд чи повернеться до попереднього формату роботи найближчим часом, проте шукатиме нові сенси для продовження діяльності.

«Трикутник та пряма лінія» — перша інституційна виставка проєкту «Гарелея неотодрешь». Її присвячено універсальності тем та проблематик Луганщини та Донеччини та дослідженню спільних/відмінних образів і рис, котрі споріднюють схід з іншими регіонами України або, навпаки, підкреслюють їх окремішність.

Центр працює пн-нд з 10:00 до 21:00 год.

«11 метафор реальності»

У Пороховій вежі, що на вулиці Підвальна, 4, відбувається благодійна виставка для збору коштів для ЗСУ. Усі картини можна придбати, а кошти скерують для воїнів. Виставку можна відвідати до 29 грудня. Вхід вільний.

«Феномен Марії Примаченко»

У Палаці Потоцьких, що на вул. Коперника, до 31 грудня еспонують виставку робіт Марії Примаченко. 51 твір зі збірки Запорізького обласного художнього музею зберігає пам’ять про Дім. Дім художниці ‒ село Болотня на Поліссі, якому не було кінця: у кожному дереві чи краплі дощу вона бачила Україну, чула далекі голоси Народу, пісні, яких не знала, запахи трав, які ростуть у далеких краях. Вона малювала екзотичних тварин, бо знала, їм буде добре тут і нам буде добре тут. Майстриня приносила цілісінький світ у свої роботи, так її Дім ставав Світом. «Дорогі друзі, дару Вам сонце і сонячне мистецтво…» – Марія Примаченко.

Робочий час музею: субота - неділя. Години роботи: з 11:00 до 17:00. Каса до 16:30.

«Мистецтво таємничих сфер. Яцек Мальчевський»

У Палаці Потоцьких до 31 грудня відбувається виставка творчості Яцека Мальчевського. Цілковита свобода ‒ основа творчості художника. Вона зросла на рафінованому інтелектуальному підґрунті, живилась егоїзмом, наповнювалась нарцисизмом. Проявилась в абсолютно непідробній творчій філософії, невпинних пошуках, ігноруванні модних тенденцій Заходу, сміливості зіставлень та осягненні народних традицій.

Робочий час музею: субота - неділя. Години роботи: з 11:00 до 17:00. Каса до 16:30

«Мистецтво Виживання»

Чому риба не тоне у воді? Чому кажуть: сліпий, як кріт? Чому дикі поросята смугасті, а дорослі кабани – ні? Відповіді на ці та інші питання Ви довідаєтеся на виставці, яка присвячена пристосуванню тварин і рослин до різних умов середовища. Вона експонується в Державному природознавчому музеї, що на вул. Театральна, 18, до 31 грудня. 

Вартість вхідного квитка на виставку: дорослий - 30 грн, пільговий - 15 грн, діти до 6-ти років і діти шкільного віку зі статусом ВПО – безкоштовно.

Графік роботи музею: середа - неділя: з  11.00 до 18.00 (вхід до 17-30); понеділок - вівторок: вихідні дні. Під час повітряної тривоги музей припиняє роботу.

«Національна ідентичність у графічних творах Бартоломео Пінеллі»

До 31 грудня в малих виставкових залах Палацу Лозинського, що на вул Стефаника, 3 експонуватиметься виставка «Національна ідентичність у графічних творах Бартоломео Пінеллі». 

На виставці відомого італійського художника Бартоломео Пінеллі представлять цикл робіт, виконаних у техніці офорту та акварелі. Починаючи з другої половини XVIII ст. у Європі набули популярності альбоми гравюр із побутовими сценами, де представлені народні типажі. Особливу увагу приділив автор відтворенню національного одягу, що різнився зважаючи на регіон. Твори Б. Пінеллі відображають культурну специфіку центральної та південної Італії, фіксують історію та віддзеркалюють народні звичаї.

Відвідати виставку можна у суботу і неділю з 11:00 до 16:30. 

Читайте також: У Львові відбудеться презентація книги військовослужбовця Артура Дроня

Нагадаємо, у Львові на території музею народної архітектури і побуту ім. Климентія Шептицького 25 грудня відбудеться низка заходів до Різдва.

Юлія Кметик

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!