Україна

Як допомогти військовому адаптуватися після повернення з фронту. Поради МОЗ

587 0
Людина, яка повернулася з фронту, може відчувати страх від бойових дій навіть удома.
фото умовне

фото умовне

Міністерство охорони здоров’я оприлюднило рекомендації, як допомогти близькій людині, яка повернулася з зони бойових дій, адаптуватися в суспільстві та позбутися негативних наслідків пережитого стресу.

У міністерстві підкреслюють, що війна – це величезний стрес для військових. І людина, яка повернулася з фронту, може відчувати страх від бойових дій навіть удома. Тому українці мають бути готовими до цього. Адаптація військових не може статися відразу після прибуття додому – на це потрібен час.

Читайте також: Військовослужбовців у Львові запрошують на безкоштовні заняття спорту

В осіб, які повернулися з війни, зазвичай спостерігають три типи реакцій:

  • фізичні (проблеми зі сном, тремор, потовиділення, тахікардія, відсутність апетиту або переїдання, головний біль і біль у м’язах);

  • поведінкові (загострена реакція на гучні звуки, проблеми з концентрацією уваги та пам'яттю, уникання людей та інших факторів, які нагадують про війну, постійна тривога, зловживання алкоголем чи наркотиками заради розслаблення);

  • емоційні (перепади настрою, нав’язливі думки, нездатність розслабитися, дратівливість і спалахи гніву, неспроможність відчувати позитивні емоції).

Такі реакції зазвичай можна помітити близько місяця. Проте якщо вони не минають і навіть загострюються – варто звернутися до лікарів і залучитися підтримкою побратимів чи посестер військового, радять у МОЗ.

Фахівці пояснюють, що рідним слід бути готовим й до зміни цінностей і сприйняття життя військового. Слід проявити до нього терпіння та створити вдома комфортну, довірливу атмосферу. Інколи довіра військового може бути більшою до його побратимів чи посестер, ніж до рідних. У МОЗ радять поставитися до цього з терпінням та поважати особисті кордони близької людини.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!