Чи вплинула мобілізація на ринок праці у Львівській області

3173 0
На одного безробітного припадає три вакансії на Львівщині.
Фото: Кадровик.юа

Фото: Кадровик.юа

На обліку безробітних на Львівщині перебуває близько 4-5 тис. осіб, що у 6-7 разів менше, аніж до повномасштабного вторгнення. У коментарі Tvoemisto.tv керівник Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк зазначив, що новий закон про мобілізацію поки що не вплинув на ситуацію із нестачею робочих рук. 

«Мобілізація зараз ніяк не вплинула, оскільки з прийняттям нового закону ситуація не змінилася. Кожне комунальне підприємство має право бронювати до 50% військовозобов’язаних. Наприклад, якщо міське комунальне підприємство надає транспортні послуги, воно є критично важливим для економіки, і половину працівників можна забронювати. Зрозуміло, що це не 100%, але ж надворі війна, ми не можемо жити повністю за законами мирного часу. Звісно, що є гостра нестача кадрів, але є ж війна», – зазначив він.

За його словами, раніше на одну вакансію претендувало три-чотири, або навіть шість людей у області. Зараз навпаки – на одного безробітного припадає три вакансії.

«Якщо раніше в нас було 24-25 тис. безробітних, то зараз 4.5 тис. Відповідно, суттєвий дефіцит робочих рук є. Ринок змінився, і це пов’язано не тільки з мобілізацією, а й з війною, загалом. Багато людей поїхало, значна частина мобілізована і, відповідно, підприємства зазнали певних проблем через відсутність робочих рук та перебої з електрикою», – каже керівник Центру зайнятості і додає, що це створило негативну ситуацію на ринку праці – у базі безробітних утричі більше вакансій, ніж є людей, які можуть бути запропоновані на ці посади.

Щодо співвідношеннях зареєстрованих у ній жінок та чоловіків, то йдеться про 80% та 20% відповідно.  

«Це пов’язано і з війною, і з мобілізацією. Певна частина чоловіків не легалізована на ринку праці. Але, знову ж таки, значна частина мобілізована. Все це формує поточну ситуацію на ринку праці», – пояснив Василь Барилюк. 

Натомість серед затребуваних вакансій на ринку змін немає – швачки, водії автотранспортних засобів, будівельники, ремонтники, електрогазозварники

«Проблема залишилась така ж, але загострилась. Кількість осіб, яких хочуть залучити на роботу, збільшилась. Але ці професії все ще гостро затребувані на ринку», – додав він.

Читайте також: Повістки, відстрочка, штрафи й ТЦК. Усе про зміни в мобілізації в Україні

Нагадаємо, що нещодавно керівник департаменту міської мобільності та інфраструктури Львівської міськради розповів Tvoemisto.tv, що у місті досі залишається нестача водіїв. Детальніше – за посиланням.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!