На правах реклами

Як підготувати свою дитину до п'ятого класу. Поради для батьків

6634 0
П'ятий клас – це середня школа, тож уроків стає більше, з'являються нові вчителі. Також у цей період у діток розпочинається статеве дозрівання. У статті є кілька порад для батьків про те, як допомогти дитині адаптуватись до нових змін у її житті.

Перший та п’ятий класи часто вважаються найбільш стресовими для школярів. Адже в першому дитина потрапляє в нове середовище, знайомиться з новими дітьми та дорослими. У п’ятому класі учні починають навчання в середній школі з більшою кількістю предметів, кожен із яких викладає інший вчитель чи вчителька. Іноді учні йдуть у п’ятий клас до іншої школи, тож доводиться знайомитися з новими однокласниками та шкільним простором.

Зараз, коли українські родини через війну переїжджають із регіону в регіон або повертаються з-за кордону, адаптація до школи теж стає своєрідним викликом. Бо треба звикати й до іншої школи, і до нового місця проживання. На це може знадобитися більше часу та емоційних ресурсів, які через війну витрачаються швидше, ніж відновлюються.

Якщо школа і клас залишаються ті ж самі, то додаються нові вчителі, зростає навантаження та змінюється графік дня, адже уроків стає більше. Так чи інакше, навчання в середній школі відрізняється від початкової. Саме в цей період у дітей починається статеве дозрівання, через що вони можуть бути сором’язливими, закриватися в собі або навпаки – бути в центрі уваги. У дітей цього віку зростає цікавість до спілкування з однолітками, а авторитет вчителя та батьків посувається на другий план.

Для п’ятикласників під час адаптації важливий родинний тил (дім має бути місцем опори та спокою). А також готовність батьків вислухати, уникати повчань та разом шукати виходи зі складних ситуацій. Попри власне виснаження та емоційні коливання, батьки мають знаходити час на спілкування з дітьми.

Налаштування на шкільну рутину

  • Допоможіть дитині поступово налаштуватися на шкільний графік. Наприклад, прокидайтеся трішки раніше всією сімʼєю;
  • щоб налаштувати дітей емоційно, можна перебирати шкільний одяг, розкладати його на полиці тощо.

Дорога й безпека

  • Якщо дитина навчається офлайн і буде ходити до школи сама, можна пройтися з нею кілька разів дорогою до навчального закладу;
  • потрібно зафіксувати, де є укриття, та домовитися, що дитина має робити під час сигналу повітряної тривоги, якщо йде пішки або їде в транспорті. Погодити, як і коли має виходити на зв’язок із батьками;
  • якщо дитина навчатиметься онлайн, варто домовитися, що вона робитиме вдома під час повітряної тривоги.

Самооцінка та емоції

Розчарування на початку навчального року може призвести до того, що в дитини не вистачить сил йти далі. Тому дайте дітям право на помилку. Їм потрібен досвід перемог і підтримка. Як варіант – можна святкувати «перемоги дня».

Довготривале переживання стресу може призводити до двох протилежних реакцій: гіперактивності та загальмованості. Коли дитина відчує безпеку поруч із дорослими, вийде зі стану ступору, то може демонструвати роздратування, агресію та надмірну активність. Це нормальний процес.

Стосунки

Діти, як і батьки, так само тривожаться перед початком навчального року. Їх турбує те, чи приймуть їх однокласники, чи збереглися ті стосунки, які були минулого року, чи знайдуть вони своє місце в класі. Діти, які переходять до п’ятого класу, можуть відчувати водночас і радість, і тривогу.

Діти можуть перевтомлюватися від навантаження контактами. Потрібно робити паузи, пити воду, коли відчуваємо напругу, робити руханки. Втомлена дитина може бути дратівливою, розгубленою, плакати, проявляти агресію.

Можна також нагадувати дітям, що треба пити, їсти, йти до туалету, рухатися. Адже проживаючи стрес чи травматичний досвід, діти й дорослі перестають відчувати свої потреби.

Зміни, які можуть відбутися в поведінці та навчальних досягненнях дітей:

  • у дітей можуть погіршитися навички читання, бо в кожного різна адаптація до стресу: хтось почав вчитися і більше читати, а хтось не може сконцентруватися;
  • можуть виникати труднощі з предметами та знаннями, що пов’язані з просторовою орієнтацією (геометрія, тригонометрія і все, що суміжне з прийменниками «над», «за», «під», «через»). Помічними стануть будь-які активності, де дитина могла би створювати 3D-моделі (LEGO, пластилін, орігамі, ліпка, спорт, гра на музичних інструментах).

 

Травматизація впливає на здатність зв’язно висловлювати думки. Якщо дитина почне писати, говорити, рефлексувати – це може бути для неї терапією. З іншого боку, треба бути готовими, що дітям буде складно впоратися із цим завданням.

Діти під час навчання можуть крутити щось у руках, гойдатися на стільці – це не відволікання, а їхній спосіб «відгальмувати» зайві сигнали. Багато дітей так концентруються.

Чимало дітей звикли тримати телефон у руках – він став для них символом керованості й контрольованості. Як варіант, можна використовувати застосунки в телефонах під час навчання.

Поради батькам п’ятикласників

  • Хваліть свою дитину, коли вона щось виконує добре. Діти з труднощами у навчанні часто дуже добре виконують щось інше, крім навчальних завдань;
  • поспостерігайте, що Ваша дитина робить із задоволенням. Наприклад, танцює, грає у футбол або працює з комп’ютером. Надайте вашій дитині більше можливостей розвивати свої сильні сторони і таланти;
  • дозвольте Вашій дитині виконувати певну роботу по господарству. Це може додати їй впевненості у собі та дасть змогу відпрацювати певні навички. Інструкції мають бути дуже простими: розподіліть завдання на маленькі кроки, похваліть зусилля вашої дитини;
  • розмовляйте з іншими батьками, діти яких відчувають труднощі у навчанні. Батьки можуть надати Вам практичні поради та емоційну підтримку;
  • налагодьте добрі стосунки з тьютором Вашої дитини. Постійно спілкуйтеся, обмінюйтеся інформацією про успіхи вашої дитини вдома та у школі;
  • Ніколи не поспішайте з висновками ані про дитину, ані про тьютора – прийдіть до школи, поспілкуйтеся;
  • пам’ятайте, що клас, де навчається Ваша дитина, – ціле трьох колективів: дітей, батьків, учителів. Що дружніші, цілеспрямованіші будуть ці колективи, то в кращій атмосфері буде формуватись ваша дитина. Це залежить від кожного й від Вас теж;
  • не забувайте: дитину не можна карати за невміння, а терпляче вчити, підказувати, радити, допомагати, підтримувати;
  • керуйтесь у спілкуванні з дитиною правилом: найдієвіший спосіб виховання – особистий приклад.
  • вмійте ставити себе на місце дитини.

 

Alterra School бажає вам та вашим дітям легкої адаптації до середньої школи. І запрошуємо вас на безоплатні пробні дні до нашого екологічного простору, щоб відчути та побачити, як відбувається навчання в демократичній атмосфері.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!