Як поводитись при загрозі домашнього насильства. Поради від поліції

3483 0
Правоохоронці наголошують, що в більшості випадків спочатку триває психологічне насильство, а потім – доходить до фізичного.
фото: style.it

фото: style.it

Що робити аби не стати жертвою домашнього насильства або як мінімізувати його наслідки, розповіли у поліції Львівської області.

Правоохоронці зазначають, що, згідно з дослідженнями, більшість жертв фізичного насильства тривалий час потерпали від психологічного насильства, а потім вже – від фізичного. Відтак, від самого початку стосунків варто не дозволяти ображати та принижувати себе.

Читайте також: Міфи і правда про згоду на секс. Роз'яснення від Мін'юсту

Якщо ж є загроза, то в поліції дають такі поради:

  • у разі загрози конфлікту треба вийти з дому – конфлікт на людях, як правило, стає менш напруженим;
  • спробуйте запросити людину, яка зменшить напруження, наприклад, родича;
  • не провокуйте конфлікти;
  • будьте особливо обережними з п’яними – у нетверезому стані  інколи агресивними стають цілком неконфліктні люди;
  • насильник повинен знати, що обов’язково буде покараний.

«Можна повісити на видному місці списки телефонів служб невідкладної допомоги: швидкої допомоги, поліції та інших. Серед номерів телефонів повинен бути телефон дільничного», – коментують у поліції останній пункт порадника.

Читайте також: В Україні ввели штрафи за булінг у школах і дитсадках

Правоохоронці нагадують, що домашнє насильство – це умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи. Згідно зі змінами до законодавства, що набули чинності 11 січня, вчинення домашнього насильства карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на строк до 2 років.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!