На правах реклами

Як списання будинків з балансу жеків вплине на ринок нерухомості Львова

5030 0
На ринку нерухомості Львова зафіксовано нову тенденцію.
фото: hvilya.com

фото: hvilya.com

До 1 січня 2019 року всі багатоквартирні будинки Львова мають списати з балансу комунальних підприємств міста. Таке рішення на початку жовтня прийняли депутати Львівської міської ради. Через місяць експерти зафіксували нові тенденції на ринку нерухомості. Докладніше про це – в матеріалі Tvoemisto.tv.

У Львові зріс попит на новобудови

Будинки Львова спишуть з балансу комунальних підприємств і самі мешканці мають вирішувати, хто осблуговуватиме їхнє житло. Це могло стати однією з причин зростання попиту на квартири в новобудовах, переконаний співзасновник одного з найбільших сайтів нерухомості Енциклопедія Новобудов Денис Шульга.

«За останній місяць кількість запитів пошуку квартир в новобудовах зросла. За попитом вони вже переважають пропозиції вторинного ринку. Люди шукають безпроблемне житло, де у найближчі 10-20 років не доведеться витрачати зайві кошти на утримання», - пояснює Денис Шульга.

Першими, за його словами, переорієнтовулись ті, що вирішили купити квартири найближчим часом. Львів'яни вважають, що купити квартиру в новобудові зараз насправді економініше, аніж витрачатись на ремонт та утримання житла у старих будинках, переконаний експерт.  І це відображається на ринку.

На ринку з’явилася послуга раннього бронювання квартир

Ще одним прикладом, за словами Дениса Шульги, є і нові пропозиції. Зокрема, в Шевченківському районі будівельна компанія МS запровадила послугу раннього бронювання квартир в своєму новому проекті, оскільки збільшилась кількість  бажаючих купити квартиру саме в новобудові.

Підтверджує слова експерта і керівник відділу продажів компанії MS Юрій Титич. За його словами, людей приваблює нова якість квартир. «Якщо раніше багато хто дивувався, навіщо ми в новобудовах проектуємо систему очистки води, утеплення фасаду, проводимо якісні внутрішні роботи, встановлюємо сучасні ліфти, то тепер це стало саме тією цінністю, за яку люди і обирають новобудову», – зазначив Юрій Титич, керівник відділу продажів будівельної компанії МS.

За його словами, новобудови маєть триваліший термін безпроблемної експлуатації, а також є комфортнішими. Відеоспостереження, впорядкування території, нові ліфти, домофони, нові комунікації – все це вже входить в набір, який одразу отримують мешканці новобудов.

За статистикою відділів продажу квартир, почастішали звернення щодо квартир в будинках, що будуються, та квартир в зданих новобудовах. Хоча все ж будинки, які тільки почали будувати - популярніші на ринку.

«Це найекономніший варіант – доступна ціна, є можливість розтермінування. Люди дивляться на зданий будинок, а тоді бронюють квартиру в новому. Зважаючи на це, ми власне і запровадили послугу раннього бронювання в новому житловому будинку DE LUХE 2, оптимальному за сіпввідношенням ціна, якість та наповнення», – пояснили у компанії.

Хто обслуговуватиме будинки за новими правилами

Згідно з новими правилами, за обслуговування та ремонт будинків відповідають самі мешканці. Вони можуть створити ОСББ чи укласти договір з управляючою компанією або ж ЛКП.

Як повідомляло «Твоє Місто», всього у Львові є 7 644 будинки комунальної власності, а створених ОСББ – 1278. Такі дані озвучувала Ірина Маруняк, директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради. Також, за її словами, 45 будинків вже перейшли на баланс управляючих компаній, а 266 – на самообслуговування. Житлово-будівельних кооперативів у Львові налічується 238, проте останнім часом, як констатувала Ірина Маруняк, вони змінюють форму управління на ОСББ.

«У новобудовах є ще одна перевага. На "вторинці" мешканці спершу приймайть будинок, а тоді з’ясовують, в якому він стані та скільки коштів потрібно вкласти. У новобудовах навпаки – покупці спочатку оцінюють стан, за необхідності тут доробляються певні роботи, підписується акт передачі/прийому квартир. Покупець новобудови стає власником якісного житла, що не потребує вкладень на найближчі десятиліття», – додав Юрій Титич, керівник відділу продажів будівельної компаніїї MS.

 

 

 

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!