Тривожна новина для всієї України. Як стримати коронавірус у великих містах

7320 0
Маршрути та коло спілкування українських хворих на коронавірус мають оприлюднюватися.
Фото: Слово і діло

Фото: Слово і діло

Хворі на коронавірус у Києві – це тривожна новина не лише для української столиці, а й усієї України. Коли страшна хвороба приходить в мегаполіси, то вона починає розповсюджуватися набагато швидше, ніж коли її виявляють у людей у відносно невеликих містах чи містечках. Про це написав на своїй сторінці у Фейсбуку журналіст та телеведучий Віталій Портников.  

За його словами, закриття країни, великих міст, скасування транспортного сполучення – це зрозумілі заходи. Однак найбільш дієвими заходами є карантин тих, хто може перебувати в безпосередній зоні ризику.

Портников пише, що за професійною необхідністю він уважно стежить за новинами з практично усіх країн, які сьогодні борються з епідемію коронавірусу. І коли він читає ізраїльські новини, то бачить там детальний маршрут кожної людини, яка захворіла на коронавірус. Хоча у них хворих набагато більше, ніж зараз в Україні.

«Ті, хто контактував з хворими в Ізраїлю, мають пройти карантин, здати тест. І не йдеться лише про людей з безпосереднього оточення…», – пояснює журналіст.

Як приклад він наводить ситуацію, коли в цій країні  карантин вимагали для пасажирів потяга, в якому їхала хвора на коронавірус.

«Підкреслюю, у пасажирів потягу, а не вагону, в якому їхала ця жінка», - наголошує він.

Портников переконаний, що саме таким чином епідемію можна стримати, оскільки відразу окреслюється коло осіб, які можуть так чи інакше бути пов’язані з цією небезпекою.

У ситуацією з Україною, то у нас отримують виключно статистичну інформацію. Оскільки ми не знаємо маршрутів людей, які захворіли на коронавірус. Як вони пересувалися містом, в якому громадському транспорті, коли? А ще з ким зустрічалися, контактували після свого повернення з-за кордону.

Проте, якщо зараз запровадити саме такий карантин, як в Ізраілю, то ми зможемо стримати коронавірус у великих містах. А для цього потрібно, щоб маршрути та коло спілкування українських хворих на коронавірус оприлюднювалися та були запроваджені відповідні заходи до осіб, які з ними контактували. Зокрема, їх перевірили на вірус та помістили в карантин

«Якщо цього робитися не буде, то жодні заходи можуть не спрацювати.  Тому що поруч зі здоровими людьми, все одно, в певному місці: у продуктовому магазині, на вулиці, у громадському транспорті можуть знаходитися потенційно хворі», - заявив Віталій Портников.

Нагадаємо, станом на 20:00 17 березня в Україні лабораторно підтверджено 14 випадків Covid-19, з них 2 летальних. За результатами дослідження вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України отримано 14 позитивних результатів на Covid-19: 10 у Чернівецькій області, по одному у Житомирській і Київській областях та два в самому Києві.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!