Як у Львові працює станція компостування органічних відходів. Фото. Відео

4856 0
Відходи спочатку зважують, сортують, знезаражують, а вже потім подрібнюють та переробляють на компост
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

На станції компостування у Львові, що на вул. Пластовій, 13, поблизу території майбутнього сміттєпереробного заводу, вже пів року переробляють органічні відходи.

Компостуванням відходів у Львові займається ЛКП «Зелене місто». Від мешканців харчові та садові відходи, листя, гілля на переробку приймають безкоштовно. Так само безопатно вони можуть собі набрати компост. Що стосується юридичних осіб, то спочатку необхідно укласти договір.

Читайте також: За пляшку гроші. Як зменшити у Львові кількість сміття, що йде на утилізацію

За словами керівника ЛКП «Зелене місто» Святослава Євтушенка, робота на станції починається із зважування. Тобто, автівки, на яких  привозять відходи, спочатку їдуть на вагову, далі рухаються у бік майданчиків. Наразі їх тут 2. Ще стільки ж планують долаштувати.

Читайте також: У Львові почали встановлювати контейнери для органічних відходів. Фото

На спеціальних майданчиках відходи висипають на асфальт та сортують. Наразі це відбувається вручну, проте, як каже Святослав Євтушенко, найближчим часом хочуть закупити лінію для сортування.

«Багато львів’ян уже сортують відходи, проте не всі роблять це правильно, бо кидають відходи від продуктів харчування разом із целофановими кульками. Відтак, наші працівники змушені все висипати на асфальт і вручну вибирати їх. Згодом плануємо поставити лінію, яка б все відсортовувала. Обладнання надійде від благодійної організації «Екологія-Право-Людина». Разом із ще двома майданчиками, які плануємо доробити, зможемо забезпечити переробку 90 тонн органічних відходів у день та 30 000 тонн на рік», – каже Святослав Євтушенко.

Читайте також: Чи стало повітря у Львові чистішим за час карантину. Результати дослідження

Усі органічні відходи на Пластовій обов’язково знезаражують та стерилізують. Це відбувається у компостконтейнерах. За словами директора ЛКП «Зелене місто», упродовж 72 годин при температурі до 72-80 градусів у харчових та садових відходах повністю гинуть усі бактерії та шкідливі речовини, а ще втрачається будь-який сторонній запах. До речі, програмою можна керувати навіть через інтернет.

Далі усі відходи формують у так звані бурти, де, власне, й відбувається процес компостування: нанесення вологи, бактерій (стартової і фінішної), аерація (природнє провітрювання - ред).

Читайте також: Як організувати сортування сміття в офісі

За словами Святослава Євтушенка, компостування сировини у буртах триває від 4 до 8 днів, залежно від пори року і температури повітря. Згодом продукцію пропускають через спеціальне сито. Грубшу сировину, яку не вдалося просіяти, використовують як природну бактерію для підживлення буртів. Та, що дрібніша, – віддають людям або зацікавленим агропідприємствам.

«Прийом відходів у нас безкоштовний, відповідно до рішення виконкому. Сам компост наразі видаємо також задарма, його може набрати кожен бажаючий у нас при вході на об’єкт. Звісно, згодом, коли матимемо сертифікат на сировину, виготовленням якого саме зараз займаємося, зможемо її продавати. Наразі все безкоштовно», – сказав Святослав Євтушенко.

За словами диретора ЛКП «Зелене місто», компост дуже корисно використовувати у сільському господарстві, для удобрення власних ділянок та клумб.

Нагадаємо, у місті почали встановлювати спеціальні контейнери для збору «мокрих» відходів.

Ольга Шведа

Фото і відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!