Чи стало повітря у Львові чистішим за час карантину. Результати дослідження

4887 0
У Львові провели заміри на найбільш забруднених перехрестях.
Фото: Марія Стахів/Твоє місто

Фото: Марія Стахів/Твоє місто

Наприкінці березня і на початку квітня у Львові пересувна лабораторія провела заміри концентрації забруднюючих речовин на найбільш забруднених перехрестях Львова. Ці дані порівняли із замірами за аналогічний період минулого року. Про це Tvoemisto.tv розповіла керівниця міського управління екології та природних ресурсів Олександра Сладкова.

Читайте також: Як у Львові планують покращувати якість повітря

Загалом якість повітря досліджували на 13-ти перехрестях. На більшості з них повітря стало чистішим у середньому на третину, а подекуди і більше. Як свідчать дані пересувної лабораторії, на багатьох перехрестях майже удвічі зменшилась кількість транспортних засобів, що проїжджає за годину. Утім, на деяких повітря стало чистіше попри те, що кількість транспорту залишилась на тому ж, докарантинному, рівні, а десь навіть суттєве зменшення трафіку не вплинуло на якість повітря.

Найбільше, у порівнянні з даними за 2019 рік, зменшилось забруднення на таких перехрестях Львова:

  • Вул. Шевченка – вул. Левандівська – на 81% (перехрестя закрили на ремонт і машин тут поменшало із 1932 в середньому торік до нуля)
  • Просп. Свободи – вул. Беринди – на 63% (кількість машин зменшилась з 1416 до 876)
  • Просп. Свободи – площа Міцкевича – на 46% (кількість машин – 1152 і 960 відповідно)
  • Площа Осмомисла – вул. Гавришкевича – вул. Краківська (42%, машин – 1092 і 636) та вул. Личаківська – вул. Винниченка – площа Митна (41%, хоча транспорту тут побільшало із 1140 до 1188 одиниць).

На 38% почистішало повітря на перехресті вул. Личаківська – вул. Пасічна, де кількість транспортних засобів зменшилась із 1428 до 624. На 34% повітря стало чистішим одразу на трьох перехрестях: вул. Виговського – вул. Кульпарківська (машин – 2604 і 1260 у 2019 і 2020 роках відповідно), просп. Чорновола – вул. Городоцька (1320 і 1008 транспортних засобів на годину), вул. Підвальна – вул. Руська (тут транспорту побільшало з 804 до 864 одиниць).

Читайте також: У Львові погане повітря не через затори, — Олександра Сладкова

На 33% чистішим стало повітря на перехресті вул. Сяйво – вул. Широка – вул. Левандівська (1836 і 973 транспортних засоби на годину у 2019 і 2020 роках). Перехрестя просп. Свободи – вул. Дорошенка стало чистішим на 30%, хоча кількість транспорту тут зменшилась несуттєво – з 1140 до 804 одиниць на годину на час вимірювання.

Практично на тому ж рівні залишилось забруднення на перехрестях вул. Зелена – вул. Вашингтона (-3% при зменшенні кількості транспорту з 1728 до 756 одиниць на годину) та на перехресті вул. Городоцька – вул. Ряшівська (-2% при зменшенні концентрації транспорту з 1548 до 756 одиниць на годину).

Читайте також: Весна, що увійде в історію. Репортаж із полудневого Львова

На більшості перехресть, де зменшилось забруднення, суттєво знизилась концентрація оксиду вуглецю, хоча подекуди вона ще перевищує граничну допустиму норму у 5 мг/м3. Також зменшилась концентрація діоксиду азоту.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!