Як у Львові реставрують палац Лозинського – домівку Львівської галереї мистецтв. Фото, відео

5460 0
Автентичні речі додадуть цьому місцю шарму.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

У Львові відреставрували фасад палацу Владислава Лозинського, у якому розташована Львівська галерея мистецтв. Наразі тривають ремонти усередині будівлі. Там, зокрема, реставрують зали на другому поверсі, де восени має відкритися оновлена експозиція із шедеврів галереї та ще невідомих загалу експонатів, що чекали свого часу у фондосховищах.

Читайте також: У Львові відреставрують фігуру Архангела Михаїла

Як розповів Тvoemisto.tv помічник генерального директора Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького Василь Мицько, приємно, що назва палацу Лозинського повертається. Адже Владислав Лозинський був власником цього будинку кілька десятиліть. Він був науковцем, видатним громадським діячем, меценатом та колекціонером, який і залишив по собі унікальні шедеври.

«Ми дістанемо багато речей, які до цього часу перебували у фондосховищах. Плануємо відкрити експозицію на другому поверсі галереї на початку осені», - розповів Василь Мицько.

На другому поверсі галереї уже відреставрували одні із трьох дверей. Автентичні ручки, замки та покриття дверей зберегли. Ззовні їх малювали під дерево, хоча колір внутрішнішнього полотна - чорний, що підтверджують давні фото.

Також тут реставрують стелю, яка понад сто років була фактично схованою від поціновувачів старовинного інтер'єру. Кілька років тому крейдяна стеля почала відлущуватися і під нею почали проглядатися оригінальні розписи, які імітують деревину. 

Тому реставратори намагаються повернути їй справжній вигляд.

Інтер’єр одного із залів кам’яниці Владислава Лозіньского, де розташувалася його приватна збірка старожитностей і творів мистецтва. 

У галереї реставрують також старовинний живопис на полотні – алегорію весни розміром 3 на 4 метри. Після дослідження науковців цей твір розмістять там, де він колись знаходився.

Восени у галереї під нову експозицію планують відкрити додаткові площі і зали, які досі були зачиненими.

Фото і відео Тараса Бабенчука

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!