Як уникнути отруєння під час свят. Рекомендації МОЗ

2250 0
Аби травневі вихідні запам’ятались гарно проведеним часом із друзями, а не лікарняним ліжком, необхідно дотримуватись декількох простих правил.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Напередодні травневих вихідних, в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун нагадує, як готувати продукти на пікнік аби уникнути харчового отруєння.

Дбайте про чистоту рук та місця приготування

Знову про чисті руки. Не забувайте мити їх після контакту із сирими продуктами — м'ясом, рибою, яйцями та овочами, а також після того, як викидаєте щось у смітник чи торкаєтесь тварин. Стежте за чистотою кухонного приладдя (в умовах пікніку вимийте та продезінфікуйте поверхні, на яких будете нарізати та подавати їжу), захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин.

Розділяйте готові та сирі продукти

Використовуйте окрему роздільну дошку для приготування сирих продуктів. Зберігати їх варто також окремо. Це потрібно, щоб запобігати забрудненню продуктів небезпечними бактеріями, які можуть бути у сирій їжі до термічної обробки.

Зберігайте порядок та правильний температурний режим в холодильнику

Температура має бути нижче 5°С. Не переповнюйте холодильник продуктами, бо це впливає на циркуляцію повітря всередині й підтримання потрібної температури. Окремо зберігайте сире м'ясо (в контейнері або харчовій плівці), щоб попередити будь-який контакт із готовою їжею.

Не їжте продукти, в яких закінчився термін придатності до споживання

Навіть якщо ця їжа нормально виглядає та пахне. Терміни придатності визначають та вказують на основі відповідних наукових тестів, які показують, через який період в упакованій їжі почнуть паразитувати патогенні мікроорганізми.

Не залишайте приготовлену їжу на столі довше ніж на дві години

Пам’ятайте, що у спеку продукти псуються надзвичайно швидко. Також, якщо їжа залишилась після пікніка — її не варто зберігати «на завтра».

Щороку зазвичай після довготривалих свят найбільше пацієнтів потрапляють до лікарні з харчовими отруєннями. Перші ознаки харчового отруєння зазвичай з’являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, біль у животі, здуття живота, нудота, діарея. При виявленні одного чи декількох симптомів, необхідно негайно звернутися до медиків.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!