Як узаконити дачний самобуд. Інструкція від Мінрегіонбуду

2952 0
«Будівельна амністія» поширюється на приватні і дачні будинки, а також на господарські будівлі, нагадують в Міністерстві.
фото надані компанією «ТехБудДизайн»

фото надані компанією «ТехБудДизайн»

У Міністерстві регіонального розвитку нагадують, що з минулого року українці можуть узаконити зведені без дозволу на власних земельних ділянках приватні і дачні будинки площею до 300 кв. м і господарські споруди площею до 100 кв. м. Про це повідомляє прес-служба Уряду.

Читайте також: Де у Львові не радять купувати житло. Мапа незаконних забудов

Заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе зазначає, що таку незаконну будівлю потрібно ввести в експлуатацію. Процес складається із трьох кроків:

  • отримати техпаспорт на будинок (потрібно звернутись в місцеве БТІ або до сертифікованого приватного експерта (інженера),
  • подати пакет документів в ДАБІ за місцем розташування будівлі або до ЦНАПу (заява про прийняття будинку в експлуатацію, 1 примірник заповненої декларації про готовність об’єкта до експлуатації, засвідчена копія документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою відповідно до цільового призначення, на якій розміщено будинок, засвідчена копія техпаспорта (з відміткою про проведення технічного обстеження),
  • зареєструвати право власності через нотаріуса або ЦНАП.

Читайте також: Українці можуть відключитись від центрального опалення. Як це зробити

Введення будинку в експлуатацію здійснюється безкоштовно протягом 10 робочих днів з дня подання заяви. Декларацію реєструє місцевий орган ДАБІ. А для присвоєння поштової адреси необхідно ще звернутися до ЦНАП або до органу місцевого самоврядування.

Лев Парцхаладзе наголосив на важливості легалізації самочинно збудованих об’єктів, адже в майбутньому при відсутності законних прав власності на будинок його не можна буде, наприклад, продати, передати у спадщину або подарувати.

Спрощеній легалізації підлягають індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 кв. м, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 100 кв. м, збудовані з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!