Як вберегтися від COVID-19. Поради медиків

1021 0
COVID-19 передається повітряно-крапельним шляхом від інфікованої людини.
фото умовне

фото умовне

У найближні дні в Україні слід очікувати пік захворюваності на коронавірус. Такий прогноз зробив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в ефірі телемарафону. Це може бути, зокрема, тому що холодна пора року послаблює імунітет, а отже – і стійкість організму до гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). Одне з таких – COVID-19, що може мати серйозні наслідки для здоров’я. Це гостре респіраторне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом від інфікованої людини. У Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб підготували поради, як вберегтися від цієї хвороби. 

Поради, як залишатися здоровими:

  • Подбайте про імунітет – вакцинуйтесь проти COVID-19. Це дасть змогу зменшити ризик  важкого перебігу, ускладнень хвороби та летальних випадків. 
  • Проводьте вільний час активно. Регулярна фізична активність та прогулянки на свіжому повітрі поліпшують самопочуття, сон і допомагають впоратися зі стресами. 
  • Відмовтесь від шкідливих звичок, які сприяють зниженню імунітету та роблять ваш організм чутливим до хвороб, зокрема розвитку ГРВІ та COVID-19.
  • Стежте за своїм здоров’ям та підтримуйте здорову вагу. Надмірна вага та ожиріння можуть погіршити перебіг COVID-19. 
  • Стежте за своїм харчуванням. Регулярно вживайте овочі та фрукти, які є важливими джерелами вітамінів та мінералів. 

 

Якщо почались симптоми ГРВІ: 

  • У разі будь-яких ознак ГРВІ намагайтесь чимшвидше ізолюватися та бути вдома до повного одужання. 
  • Зверніться до сімейного лікаря та дотримуйтесь виключно його порад. Памʼятайте, що підтвердити діагноз COVID-19 можна за допомогою тестування.

 

Нагадаємо, Україна отримала понад 200 тисяч спеціальної вакцини проти COVID-19 для безоплатних щеплень. Це оновлена версія вакцини «Comirnaty» від американської компанії «Pfizer», адаптована спеціально для захисту проти штаму «Омікрон».

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!