Як відбувається рекультивація Грибовицького сміттєзвалища. Фото. Відео

4490 0
Після технічної та біологічної рекультивацій на полігоні має постати парк із зеленими насадженнями.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Поблизу Львова почалися роботи із рекультивації Грибовицького полігону твердих побутових відходів. Упродовж 2 років триватиме технічна рекультивація, далі стільки ж часу – біологічна. Усі роботи планують завершити до 2025 року.

Роботу на земельній ділянці більше 38 га, де товщина сміття у деяких місцях сягає понад 110 м, виконують два головні підрядники – турецька і азербайджанська компанії «JV Goksin Insaat – Hayat Group».

На перший етап рекультивації з Європейського банку реконструкції та розвитку спільно з часткою місцевого внеску виділили 17,8 млн євро.

За словами директора ЛКП «Зелене місто» Святослава Євтушенка, наразі на сміттєзвалищі працівники проводять хімічну та механічну очистки.

«Зараз тут стоїть гора сміття. Через те, що на неї потрапляють атмосферні опади, відбуваються процеси гноїння. Звідти витікає інфільтрат, який збирається в озера. Саме завдяки установкам, які тут поставили, відбувається очистка цих вод», – каже Святослав Євтушенко.

Суть хімічної очистки у тому, що інфільтрат спочатку стікає в лагуни (озера), далі потрапляє у спеціальні контейнери, в які додають різноманітні реагенти. Відбувається хімічна реакція, в результаті якої умовно чиста вода потрапляє в колектори, які качає усе на львівські очисні споруди.

Читайте також: Посаг для Львова. Що принесуть у Львівську ОТГ Грибовичі і Малехів

Ще одна частина рекультивації, за словами директора ЛКП «Зелене місто», це контейнери для очистки інфільтрату, так звана система зворотного осмосу.

«Це вже більше механічна очистка. Під великим тиском подається рідина і все очищає в контейнерах. Далі все знову потрапляє в каналізацію», – каже він.

Перший етап рекультивації також полягає у виположенні схилів, який має бути не більше 18 градусів, терасуванні схилів і влаштування покриття (передбачений пісок, щебінь, два шари геотекстилю, мембрана) та дегазація (через те, що збирається метан). При цьому, передбачені як вертикальні, так і горизонтальні свердловини та очистка інфільтратів. Усе це, за словами Святослава Євтушенка, потрібне для унеможливлення потрапляння будь-чого всередину сміттєзвалища і викидів у навколишнє природнє середовище.

Роботи над першим етапом триватимуть 2 роки.

За словами головного представника підрядника «JV Goksin Insaat – Hayat Group» Ахмеда Ялчіні Язічі, їхня компанія має великий досвід у рекультивації полігонів у Туреччині, Азербайджані та Таджикистані. Тепер роботи, відповідно до європейських норм, тривають і на львівському полігоні.

Упродовж наступних двох років на Грибовицькому сміттєзвалищі передбачена біологічна рекультивація.

«Після завершення технічної рекультивації, наступною буде біологічна. Це означає, що наверх винесуть дренажні шари, завезуть родючий грунт і висадять дерева. Передбачено, що тут постане парк з деревами», – каже начальник відділу реалізації проектів ЛКП «Зелене місто» Тарас Калужний.

За його словами, після біологічної рекультивації ще щонайменше 5 років вони слідкуватимуть, як відбувається регенерація і чи наявність газу відповідає нормам.

Відповідно до вимог, на полігоні підрядник повинен облаштувати систему генерації та збору газу. Це будуть свердловини, по яких газ надходитиме в одне місце. У планах з газу виробляти електроенергію, яку продаватимуть за зеленим тарифом.

Ольга Шведа

Фото та відео Тараса Бабенчука

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!