На правах реклами

Як вибрати ліжко для школяра: від мінімалізму до трансформерів

473 0
Діти швидко ростуть, їхні вподобання з віком змінюються. Тому цілком зрозуміло, що з дорослішанням сина чи доньки доведеться дещо перепланувати їхню кімнату, оновлюючи меблювання. Зокрема, придбати нове ліжко. Причин для покупки такого спального місця декілька: потреба в більших розмірах, сучасному дизайні. Робити вибір краще разом із дитиною, щоби врахувати її побажання. Докладніше про різноманіття та особливості ліжок для школярів читайте в огляді.

Ключові вимоги до дитячих меблів

Незалежно від того, спав малюк разом із вами у великому ліжку чи мав свою затишну колиску, з досягненням певного віку йому доведеться звикати до власного спального місця. Спочатку таким стає дитяче ліжечко, яке може бути виконане у формі машинки чи замку принцеси, мати яскравий дизайн і додаткові аксесуари, наприклад, балдахін. Проте з досягненням шкільного віку дитина починає вимагати вже лаконічніших дизайнерських рішень, а потреба в більших розмірах ліжка стає ключовим аргументом таки вирушити на пошуки нових меблів. 

Які критерії мають бути найважливішими:

  • Екологічність. Тобто строге «ні» підозрілим фарбам і матеріалам. Щоб дитина мала повноцінний відпочинок та не було ризику розвитку алергічних реакцій;

  • Безпечність. Йдеться про міцність конструкцій та надійність механізмів, адже на ліжку діти не тільки спатимуть, а й проводитимуть час із друзями, читатимуть, гратимуться;

  • Функціональність. Наявність чи відсутність додаткових шухляд та ніш залежно від конкретних запитів. Це дасть змогу зекономити простір і облаштувати під рукою необхідні речі: сховати постільну білизну, поскладати іграшки чи шкільне приладдя, одяг;

  • Дизайн. Ліжко має вписуватися в інтер’єр і подобатися власнику; 

  • Гарантійне обслуговування. Наявність сертифікатів якості від виробника додають упевненості, що ви вибрали справді якісний товар. У таких документах будуть зазначені матеріали та їхня відповідність вимогам щодо безпечності й надійності конструкції.

 

Ще один аргумент — ціна. Серед різноманіття моделей сучасних виробників можна знайти недороге дитяче ліжко саме в такому дизайні та розмірі, які потрібні. Головне — точно знати, що саме ви шукаєте.

Вибір розміру та матеріалу 

Параметри ліжка потрібно вибирати відповідно до двох факторів: віку/зросту дитини та площі кімнати. Якщо йдеться про школяра, найкраще підійдуть моделі завдовжки від 190 см. Бо дитина ростиме, і навряд чи ви маєте намір щороку змінювати меблі. Отже, універсальним рішенням стане покупка спального місця, яке буде комфортним дитині і в 5, і в 11 класі. Якщо дозволяє площа, можна придбати повноцінну одно- чи півтораспальну модель, забезпечивши школяреві вдосталь простору для спокійного відпочинку та подбавши про меблі «на виріст». У такому випадку краще відразу звертати увагу на надміцні й довговічні пропозиції. Серед найкращих варіантів:

  • Дерев’яні ліжка, які мають термін служби понад 50 років. Це екологічні моделі, що пасують будь-якому інтер’єру і є повністю безпечними для людини. Ще одна перевага — текстура дерева приємна на дотик, матеріал теплий, на відміну від металу. Це додає атмосфері затишку. Проте такі меблі дорогі та вимагають певних умов: стабільної вологості в приміщенні й відсутності приладів обігріву поряд. 
  • Металеві конструкції, що не піддаються механічним ушкодженням і не потребують особливого догляду. Сучасні ліжка з металу стійкі до корозії та мають захисне порошкове покриття, що робить їх довговічними. Із цього матеріалу виробники створюють унікальні дизайни в стилі Прованс чи хай-тек, що особливо подобається підліткам. А ще металеві ліжка легко реставрувати за необхідності. Серед недоліків — матеріал завжди холодний. 

 

Також мають попит ліжка з ДСП/МДФ з оббивкою чи без. Їхній термін служби менший, ніж у моделей із натурального дерева чи металу — виробники гарантують 30 років. Водночас вартість таких меблів помітно нижча, що є вагомим аргументом для покупки саме дитячого ліжка.

Найкраща основа — ламелі

Часто у виборі спальних меблів люди беруть до уваги й матеріал, і колір, і навіть наявність узголів’я, забуваючи про важливий елемент — основу. Це саме та частина, від якої залежить комфортний відпочинок. Найбільш виважене рішення в цьому питанні — ліжко з ламелями з дерева. У чому переваги такого вибору: 

  • Основа «дихає», тобто між матрацом і спальним місцем вільно циркулює повітря, не даючи там накопичуватися пилу й волозі;
  • Створюється певний ортопедичний ефект завдяки вигинам конструкції та пружності;
  • Зменшується вага меблів, адже ламелі є легшими в порівнянні із суцільною основою з ДСП чи металевими рейками.

 

Також важливо розуміти, що у випадку ламання однієї чи двох ламелей після років служби їх можна легко замінити без необхідності змінювати ліжко. Щоправда, усі переваги будуть помітними в тому випадку, якщо воно матиме правильну кількість ламелей потрібного розміру, які виготовлені з надійного матеріалу. Вважається, що в односпальній конструкції має бути щонайменше 15 таких планок.

Підіймальний механізм: питання безпеки та функціональності

Ще одна важлива деталь — на скільки мінімалістичним буде ліжко. Адже серед сучасного різноманіття можна вибрати як окрему модель без будь-яких бонусів, так і складну із шухлядами чи нішею під матрацом. У другому випадку доведеться подбати про надійність підіймального механізму. Адже йдеться про дитяче ліжко, тому безпека має бути на першому місці. 

У цьому випадку краще відмовитися від ручного механізму, бо юний користувач із ним не впорається. Не надто безпечними будуть пружинні варіанти, бо для їхнього підіймання теж потрібна певна фізична сила, та із часом такий механізм втрачає свою надійність. 

Найкраще віддати перевагу підйому з допомогою газового амортизатора. Він працює плавно, не потрібно докладати зусиль, щоби підняти матрац чи відчинити шухляду. Ключова перевага — газліфт легко фіксує основу в потрібному положенні без ризику когось травмувати. Можна придбати ліжко, де таким механізмом обладнане саме спальне місце, тобто ви отримуєте вільну нішу під ламелями, або ж вибрати меблі, де газовий амортизатор закріплює «кришку» висувної шухляди.

Популярне рішення — меблі без ніш та інших елементів. У цьому випадку за потреби можна розмістити окремі ящики для іграшок чи одягу під ліжком, заздалегідь подбавши про їхні розміри та дизайн. Або ж залишити цей простір вільним. І питання вибору підіймального механізму вас не хвилюватиме.

Дизайнерські нюанси: у пошуках компромісу

Зрештою, потрібно поцікавитися в дитини, яке саме ліжко вона хоче. Це дасть змогу перетворити складний процес вибору в спільний проєкт, який зблизить і подарує чимало гарних емоцій. Для цього варто обговорити із сином чи донькою, які моделі пасуватимуть, будуть практичними й оформити покупку, дійшовши до компромісу.

Можна придбати мінімалістичну конструкцію на ніжках чи на міцному каркасі. Або вибрати багатофункціональну модель у стилі горища, коли на першому поверсі — вільний простір. Цікавий варіант — ліжко-комод чи спальне місце, поєднане з робочою зоною. Такі конструкції дуже подобаються дітям і вирішують чимало нюансів із плануванням. Серед популярних дизайнів для спальних кімнат школярів — прованс, мінімалізм та модерн. 

З-поміж великого різноманіття ліжок легко знайти моделі потрібних кольорів: від вільхи, дуба чи горіха до аристократичного білого чи строгого чорного. З м’якою оббивкою, узголів’ям із плетених металічних візерунків чи масивні дерев’яні моделі — усі пропозиції мають свої переваги, тому вибирати доведеться відповідно до конкретних запитів і вподобань. 

Широкий асортимент спальних меблів для школярів ви знайдете в інтернет-магазині «Світ Матраців». Усі актуальні пропозиції доступні на сайті https://svit-matrasiv.com.ua/ua/, де можна порівняти ціни та характеристики на різні моделі, а також роздивитися варіанти конструкцій. Представлені в каталозі меблі мають гарантію від виробника, тому можна не сумніватися в їхній якості. Серед найпопулярніших компаній — Estella, MatroLuxe, Camelia, Richman, Метал-Дизайн. Оформити покупку легко онлайн, а також замовити зручну доставку до потрібної локації. Ще в магазині можна вибрати супутні товари, зокрема, матрац, попередньо отримавши ґрунтовну консультацію щодо вибору.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!