Як заклеїти вікна скотчем від вибуху та ударної хвилі

16390 0
Існує кілька поширених варіантів щодо того, як заклеїти вікна від ударної хвилі.
Фото: Maximum.fm

Фото: Maximum.fm

Зона поблизу вікон – найнебезпечніша у квартирі під час обстрілів. Скло, вибите вибуховою хвилею, може травмувати жителів помешкання гострими уламками, розбитись частково або вилетіти повністю. Однак виконавши поради, як правильно заклеїти вікна, можна зменшити ризик того, що скло розіб’ється і завдасть шкоди. 

Найпростіший спосіб – заклеїти вікно скотчем. Для цього придатний звичайний, армований та паперовий скотч, а також широка ізоляційна стрічка. За відсутності цих матеріалів вікна також заклеюють смужками газети або тканини шириною 5 см, змоченими в мильному розчині. 

Існує кілька поширених варіантів щодо того, як заклеїти вікна від ударної хвилі.

«Сніжинка» 

Вікна можна заклеїти навхрест, а потім додавати смужки, утворюючи «сніжинку». Смуги слугують армуванням скла, а саме скло відіграє роль мембрани, яка під час вибуху найбільше резонує в центральній точці. Вважається, що форма хреста накраще захищає саме середину мембрани. Що більше шибка, то більше вона потребує проклеювань. 

Також, якщо скло не витримає ударну хвилю, скотч допоможе зменшити кількість уламків, які влетять у приміщення.

Щільні смужки

Також вікна радять заклеювати смужками скотчу впритул, вкриваючи ними всю поверхню скла. Наносячи смужки у кілька шарів (по горизонталі), ми створюємо з вікна перший бар’єр на шляху вибухової хвилі. Якщо хвиля буде не надто сильною, або епіцентр вибуху буде не поруч, заклеєне вікно вціліє. 

Крім того, у добре заклеєних скотчем вікнах можуть застрягнути не лише уламки від мін і фугасів, а й кулі від стрілкової зброї.

«Клітинка» 

Також, як варіант, пропонують нанести на скло кілька шарів скотчу. Для цього спершу наклеїти вертикальні смужки вздовж усього вікна, починаючи від рами. Скотч має бути і на рамі, і на склі. Потім зробити горизонтальні смужки, щоб вийшла клітинка. Можна також додати кілька смужок навхрест для надійності. 

Як підготувати вікна до можливого обстрілу

Інші поради, як заклеїти вікна від обстрілів, потребують більше матеріалів. Проте ці матеріали, зазвичай, також є під рукою. 

Для додаткового зміцнення скла можна використати аркуші картону або два шари харчової плівки. Їх слід прикріпити до вікна скотчем, закривши всю площу. Якщо у помешканні є твердий щит, щоб закрити вікно, його також потрібно встановити. 

За будь-якого варіанту вікна повинні бути щільно закритими. Так вікно не розчахнеться і зможе рівномірно, по всій поверхні, прийняти на себе силу від можливого удару вибухової хвилі. 

Якщо на вулиці чутно вибухи або стрілянину, не можна підходити до вікон, як би добре вони не були заклеєні. В такому випадку слід дотримуватися правила двох стін або перечекати небезпеку в укритті. 

Підготувала Надія Жила

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!