«Уже ніде класти». У лікарні Львівщини щодня госпіталізують більше 130 «ковідних» хворих

14514 0
У Центрі легеневого здоров’я коронавірусних хворих вже ніде класти, а в інфекційній лікарні заповненість наближається до 100%.
Фото: Христина Процак

Фото: Христина Процак

Щодня в стані середньої важкості або з важкими пневмоніями у стаціонари лікарень Львівщини поступає більше 130 людей. На сьогоднішній ранок у стаціонарах перебували 1 370 пацієнтів, а це 53% заповненості ліжкової мережі. Про це повідомив на брифінгу керівник департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис.

За його словами, загалом у Львівській області розгорнули 16 тисяч лікарняних ліжок, у реанімаційному відділенні знаходиться 180 пацієнтів, з них 38 – на апаратах ШВЛ. 

Піку захворюваності, каже посадовець, очікують наприкінці жовтня – початку листопада.

Читайте також: Чи можуть Львівщину «закрити» на карантин і кого це зачепить у першу чергу

Як з’ясувало Тvoemisto.tv, у найбільших львівських лікарнях, які приймають хворих на коронавірус, місць або обмаль, або вони переповнені. Тож медики закликають негайно посилювати карантин.

Заповнений Центр легеневого здоров'я, що на вул. Зеленій – вчора тут були заповнені 170 ліжок зі 170-ти.

«Станом на ранок сьогодні у лікарні було 167 пацієнтів. Загалом лікарня може прийняти 170 пацієнтів. Відповідно, у нас заповненість більша, ніж 100%. Ми вже не маємо куди класти хворих. Доводиться доставляти у палати ліжка. Ситуація дуже загрозлива», – каже генеральний директор Центру легеневого здоров'я Любомир Рак.

За його словами, стан більшості пацієнтів важкий або середньої важкості. Пацієнтам з легким ступенем у госпіталізації відмовляють. При тому, якщо раніше середній вік осіб, які потрапляли у Центр легеневого здоров’я у важких станах, був в межах 60+, то зараз від 30.

Читайте також: Яка різниця, що в лікарні немає місць, якщо дорога до неї освітлена

Така ж ситуація у Львівській обласній інфекційній лікарні. За словами директора інфекційної лікарні Сергія Федоренка, на ранок сьогоднішнього дня на стаціонарному лікуванні було 166 хворих, з них 11 – у відділенні інтенсивної терапії та реанімації, 4 – підключили до апаратів ШВЛ.

«Максимально в нас може знаходитися 200-205 осіб. Тобто ще є певна кількість резерву, що можна використати при необхідності для забезпечення надання допомоги. Але це зовсім небагато, зважаючи на те, що упродовж останніх днів спостерігається більш інтенсивне поступлення», – каже Тvoemisto.tv Сергій Федоренко.

За його словами, саме до інфекційної лікарні часто переводять хворих, яких не змогли вилікувати у районних лікарнях. Найбільше поступає пацієнтів з лікарень Рудок, Самбора, Стрия, Дрогобича, Стебника, Золочева та Пустомит.

«Здебільшого людей переводять у важких станах. Наприклад, у районних лікарнях лікували 2-3 тижні, побачили, що стан не покращується і переводять до нас. У таких випадках корекцію в таке лікування вносити важко», – каже керівник інфекційної лікарні.

Більшість хворих, які поступають в інфекційну лікарню, це люди від 45 до 60 років, в яких важкі або середнього ступеня ураження бронхолегеневої системи. Частина з них мають хронічні соматичні хвороби, цукровий діабет, стан після гострих мозкових станів, бронхіальні астми, інші хронічні недуги.

Читайте також: Директор Центру легеневого здоров'я заявив, що всі медикаменти пацієнти змушені купувати самі

Як пояснив Тvoemisto.tv керівник Центру екстреної медичної допомоги Андрій Васько, надзвичайно висока заповненість Центру легеневого здоров’я та інфекційної лікарні пояснюється тим, що у ці лікарні везуть «найважчих» пацієнтів. Тих, у кого легкий чи середній ступінь – у решта лікарень Львова та області.

«Справді загальний відсоток заповненості лікарень у Львівській області становить 53%, у самому Львові – набагато вища. І це зрозуміло. Бригади швидких госпіталізовують пацієнтів у залежності від важкості стану та у ті лікарні, які найближчі до їх території проживання. Найважчих – везуть у Центр легеневого здоров’я та інфекційну лікарню. Щойно тут звільняються місця – переводимо з інших закладів», – каже Андрій Васько.

За його словами, вже зараз маємо бути готові, що наприкінці жовтня – на початку листопада збільшиться кількість хворих на ГРВІ, грип, а відтак і на коронавірусну хворобу. Наразі про жорсткий карантин не йдеться, але заходи обмеження повинні бути.

Нагадаємо, що уряд сьогодні, 13 жовтня, продовжив дію адаптивного карантину до кінця року.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!