Як зміниться середня освіта на Львівщині

1631 0
З 2027 року передбачено запровадження трирічної профільної середньої освіти (10-12 класи) за двома спрямуваннями.
ілюстративне фото: Unsplash

ілюстративне фото: Unsplash

До 1 вересня 2024 року на Львівщині мають затвердити план формування мережі закладів освіти. Тож 17 травня у Львові відбулося громадське обговорення реформи профільної середньої освіти та особливостей її впровадження у Львівській області.

Реформа профільної середньої освіти є частиною комплексного оновлення загальної середньої освіти за концепцією «Нова українська школа». З 2027 року передбачено запровадження трирічної профільної середньої освіти (10-12 класи) за двома спрямуваннями:

  • академічним: з поглибленим вивченням предметів (курсів) і підготовкою до здобуття вищої освіти;

  • професійним: орієнтованим на ринок праці та на порівняно швидким процесом здобуття професії.

Як пояснив  заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків, мета академічних ліцеїв  допомогти учням визначити й розвинути свої сильні сторони, а також дати знання і вміння, необхідні їм для подальшого життя. Тут учнівство зможе обирати профіль навчання, предмети й курси та проходитиме поглиблену профорієнтаційну підготовку.

В академічному ліцеї учнівство зможе поглиблено вивчати навчальні предмети / курси відповідно до обраного профілю та проходити підготовку для подальшого навчання у ЗВО. Також буде можливість обирати предмети й інтегровані курси (профільні та поза профілем) у міжкласних групах.

Читайте також: Ваші діти вчитимуться 12 років. Нехай це не стане несподіванкою!

Заклад профільної середньої освіти має бути великим. У ньому мають навчатися не менше сотні учнів на паралелі, це дасть змогу організувати вибір профілів і предметів / курсів. Адже саме в більшому ліцеї можливо забезпечити профільність та вибір курсів / предметів, створити відповідну матеріально-технічну базу й утримати висококваліфікованих учителів.

Львівська область налічує 73 громади. З огляду на це нині триває робота над проєктуванням мережі закладів, що надаватимуть профільну середню освіту. 

Директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска зазначив, що реформа профільної середньої освіти один з пріоритетів, над яким працюють освітяни Львівщини. З 2027 року передбачено початок навчання за новим – підходами, і для якісного впровадження реформи важлива завчасна підготовка.

«Нині  в області триває процес вибору і визначення профілів. Це дуже відповідальний етап реформи, бо стратегічно важливо зберегти баланс між природничо-математичним і суспільно-гуманітарним напрямками. До слова, за попередніми даними,  а Львівщині природничо-математичний профіль обрали 37% ліцеїв», – зазначив Олег Паска.

Нагадаємо, що у Львівській області продовжують впроваджувати реформу шкільного харчування. Раніше провели конкурс шкільного меню. Ключовими вимогами до нього є максимальне зменшення чи взагалі відсотність солі та цукру, виключення червоного м’яса з меню, зменшення всіх продуктів глибокою переробки, наприклад сосисок, копчених виробів.

_____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!