Е-квиток на Львівщині. Коли запрацює безготівкова оплата на всіх обласних маршрутах

4381 0
Запуск системи безготівкової оплати у обласних маршрутах заплановано на липень 2023 року.
Фото: Getty images

Фото: Getty images

На Львівщині вже запрацювали у тестовому режимі 22 валідатори у приміських автобусах Рава-Руського напрямку. Найближчим часом інвестор повинен завезти основну партію обладнання, тоді його почнуть встановлювати й на інших маршрутах, згідно з визначеним графіком. Запуск системи заплановано на 1 липня – так погоджено календарним планом, але дата може коригуватися. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив керівник управління транспорту та зв'язку Львівської ОВА Степан Рудницький.

«Вже встановлено обладнання на першому так званому пілотному підприємстві, яке забезпечує перевезення у напрямку Рава-Руська. Це є 22 валідатори,18 з яких – основні, а 4 – резервні. На етапі завершення вже комунікація інвестора і перевізника щодо інформаційності та здійснення фінансових операцій», – каже він. 

Читайте також: Із липня у приміських та міжміських автобусах Львівщини запрацює е-квиток. Що зміниться

Степан Рудницький зазначає, що валідатори зараз працюють у тестовому режимі. Пасажири за бажанням можуть скористатися електронною оплатою, однак така кількість охочих невелика, оскільки ще не була розміщена інформаційна довідка щодо користування. Також в області відпрацьовуватимуть технологію – Check-In/Check-Out. Зокрема, на вході та на виході з транспорту пасажир буде валідувати картку, після чого стягуватиметься сума, що дорівнює вартості проїзду. 

«Зараз проводиться внутрішня робота. Водії пройшли навчання, а пасажири, які хочуть скористатися е-оплатою, звертаються до керманича, адже на цьому етапі запроваджена простіша технологія обліку оплати. Зокрема, водій вибиває суму оплати за проїзд. А вже на промисловому етапі експлуатації запустять роботу Check-In/Check-Out, тобто пасажир зможе зафіксувати початкову зупинку маршруту, а при виході ще раз завалідувати картку, після чого буде списана сума коштів за проїзд», –  пояснив він. 

Читайте також: Компанія, що впроваджуватиме е-квиток на Львівщині, відповіла на імовірний зв'язок з російським бізнесом

Керівник управління транспорту та зв'язку Львівщини додає, що вже у перших числах липня повинен бути запуск оплати проїзду карткою на всіх обласних маршрутах. А до кінця року кожна територіальна громада повинна визначити кількість пільговиків, картки для яких на замовлення виготовлятиме інвестор. 

«Кожна громада має визначитись із переліком пільговиків, яким вона буде компенсувати проїзд та кількість поїздок. Громади мають різну фінансову спроможність, зокрема Стрийська міська територіальна громада закладає близько 30 млн грн на відшкодування пільгових перевезень. Однак є такі, які не вкладають кошти для пільговиків», – зазначив він. 

Нагадаємо, що минулого року оголосили конкурс на відбір інвестора для впровадження у приміських та міжміських маршрутах електронної оплати проїзду. Як уточняв у коментарі Tvoemisto.tv Юрій Бучко, для запровадження е-квитка на приміські та міжміські перевезення потрібно близько 30 мільйонів гривень. Так оцінює інвестицію компанія-переможець ТОВ «Смарт-Тикет Технолоджи». Вона отримуватиме 10% комісії від вартості електронного квитка. Один валідатор, за словами посадовця, коштує від 700 євро. У Львівській ОВА акцентують на тому, що область стане першою, де в Україні впровадять е-квиток. Система мала би допомогти скласти облік пасажирів, визначити пасажиропотік у транспорті на Львівщині та надалі скорегувати кількість маршрутів за потреби. 

Tvoemisto.tv з'ясовувало, хто впроваджуватиме електронний квиток на Львівщині. Після цього матеріалу компанія-інвестор відповіла на імовірний зв'язок з російським бізнесом. Зокрема, у компанії стверджували, що валідатори марки Vendotek, які імпортували через білоруського посередника, закупляли для того, аби вивчати. А обладнання для транспорту на Львівщині «Реноме-Смарт», що є технологічним партнером ТОВ «Смарт-Тикет Технолоджи», закупляє у Китаю в форматі запчастин. Надалі тут його збирають та встановлюють. 

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!