П'ятеро депутатів ЛМР отримали пільговий кредит на житло коштом міського бюджету

1271 0
Уляна Пак, Юлія Хомчин, Євген Бойко, Наталія Бунда та Теодозій Денисяк успішно отримали пільгові кредити через державний фонд «Сприяння молодіжному житловому будівництву».
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

П’ятеро депутатів та чиновників Львівської міськради отримали вигідний пільговий кредит на купівлю власної квартири. Зокрема, Уляна Пак, Юлія Хомчин, Євген Бойко, Наталія Бунда та Теодозій Денисяк успішно отримали пільгові кредити через державний фонд «Сприяння молодіжному житловому будівництву», який є частиною міської ініціативи Львова, спрямованої на допомогу молодим сім'ям та самотнім молодим людям у придбанні житла. Ця програма активно працює вже майже два десятиліття, з 2007 року, повідомляє Lviv.Media.

Для участі в програмі кандидати повинні бути зареєстровані у Львові, їм має бути не більше 35-ти років. Хоча пільговий кредит не охоплює повну вартість нерухомості, він істотно знижує початковий внесок та загальну вартість квартири, при цьому кошти для кредитування надаються з міського бюджету.

Уляна Пак

Депутатка від партії «Європейська солідарність» Уляна Пак, у 2020 році, будучи 35-річною, отримала 1,071 млн грн (38 тис. доларів на той час) як позику на покупку квартири.

Пак заявила у коментарі Lviv.Media, що її нове житло в будинку, який був зданий в експлуатацію тільки в 2023 році, поки що не облаштовано для проживання, оскільки на момент отримання кредиту будівництво будинку ще не було завершене. Вона підтвердила, що до моменту отримання кредиту мешкала з трьома дітьми у квартирі своїх батьків у Львові, де і продовжує жити дотепер.

Депутатка підкреслила, що отримання кредиту не супроводжувалось конфліктом інтересів, адже вона не брала участі в голосуванні за це рішення та не є членом відповідної комісії. Вона також додала, що подавала документи на кредит через фонд, а не міську раду.

Уляна Пак зараз займає посаду голови комісії з питань законності, депутатської діяльності, свободи слова та безпеки.

Юлія Хомчин 

У грудні 2018 року Юлія Хомчин, депутатка Львівської міської ради від «Самопомочі», отримала кредит на суму 715 тис. грн (близько 26 тис. доларів на той час) від фонду «Сприяння житловому молодіжному будівництву». На той момент депутатці було 34 роки, і вона обіймала посаду секретаря комісії культури, молодіжної політики та спорту ЛМР, яка відповідальна за затвердження кандидатур на отримання позик. Для отримання кредиту Юлія Хомчин, яка раніше була зареєстрована в селі на Івано-Франківщині, перереєструвалася в Львові. 

Журналістам вона заперечила будь-який конфлікт інтересів під час отримання кредиту, стверджуючи, що не брала участі в голосуванні за свою кандидатуру. Вона також зазначила, що наразі не проживає в купленій квартирі, оскільки необхідно провести ремонт.

Євген Бойко

У осінні місяці 2018 року Євген Бойко, який на той момент займав посаду заступника керівника департаменту «Адміністрація міського голови» і нині є головою цього департаменту, а також представляє «Самопоміч» у Львівській міськраді, скористався молодіжним кредитом від державного фонду. Він отримав 641 тис. грн (близько 22,6 тис. доларів за курсом того часу) у 28 років, через рік після подання заявки. Євген Бойко стверджує, що його робоче місце не впливало на отримання кредиту та вже проживає у купленій квартирі.

До того ж, його брат Тарас та сестра Оксана також виявили бажання покращити свої житлові умови за допомогою цієї програми, подавши заявки у 2018 році. На даний момент вони все ще очікують на свою чергу: Тарас займає 169-те місце, а Оксана – 168-ме, зі списку в 246 кандидатів. Євген Бойко запевняє, що не втручався у процес реєстрації своїх родичів у черзі та наголошує на загальній доступності програми для всіх львів'ян.

Наталія Бунда

У грудні 2020 року Наталія Бунда, яка обіймає посаду директорки департаменту розвитку у Львівській міській раді та родом із Славути на Хмельниччині, отримала пільговий кредит на житло. Щоб взяти участь у програмі, яка вимагає наявності львівської реєстрації, Наталія Бунда змінила свою прописку з Луцька на Львів, де вона орендувала квартиру.

У віці 33 років вона отримала 529 тис. грн (близько 18,7 тис. доларів за курсом на той час).

Читайте також: Яка матеріальна допомога є у Львові для військових

Теодозій Денисяк

У липні 2021 року Теодозій Денисяк, колишній заступник керівника Інспекції архітектурно-будівельного контролю у Львові, отримав кредит на суму 1,234 млн грн (еквівалент 47 тис. доларів на той час). Зараз він обіймає посаду начальника відділу у Держпродспоживслужбі, де займається реєстрацією агротехніки.

На час отримання кредиту Теодозію Денисяку було 34 роки. У своїй декларації він вказав, що має житло у Рава-Руській та будинок у селі Безброди на Львівщині, а також користується квартирою у Львові безкоштовно.

Теодозій Денисяк журналістам заявив, що перебував у кредитній черзі два роки, але наразі не мешкає у квартирі, придбаній за кредит, через відсутність ремонту. Він також підкреслив, що не мав жодного впливу на процес отримання кредиту і не брав участі у прискоренні розгляду своєї кандидатури.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv зібрало у добірку послуги, які військовослужбовцям надають безоплатно у Львові.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!