До яких готелів у Львові мають стосунок колишні росіяни

17714 0
У межах третього щорічного огляду власників готелів у центральній частині Львова Tvoemisto.tv зʼясувало, що низка з них опосередковано належать колишнім росіянам, які отримали громадянства інших країн.
Фото: BANKHOTEL

Фото: BANKHOTEL

Готель «Дністер»/Premier Hotel Dnister

Будівля готелю за адресою Матейка, 6 належить ПрАТ «Туристично готельний комплекс «Дністер», а 62,12% акцій ПрАТ, за даними аналітичної системи YouControl, належать ТОВ «Східно-європейська готельна компанія», ще 37,87% – Pumori Enterprises Investments LTD (Кіпр). У свою чергу, ТОВ «Східно-європейська готельна компанія» на 100% належить згаданій компанії з Кіпру. Кінцевим бенефіціаром «Східно-європейської готельної компанії» в українському ЄДР вказана громадянка Франції – Наталія Селіванова. Її українські медіа називали цивільною дружиною російського кримінального авторитета Міхаіла Воєводіна, члена так званої «лужниківської групи», що, як припускають, володіє готелями та енергетичними компаніями в Україні. До неї, окрім Воєводіна, належать російський політик Алєксандр Бабаков та російський підприємець Євгєній Гінер. Воєводін і Гінер перебувають під українськими санкціями з жовтня 2022-го, Бабаков – з вересня 2022.

Зараз будівля готелю арештована у кримінальному провадженні із забороною відчуження, але не користування, на підставі ухвали слідчої судді Печерського районного суду Києва від 12 грудня 2022 р. За інформацією програми «Схеми», у цьому провадженні Державне бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора проводить досудове розслідування за кількома фактами, зокрема – привласнення майна та вчинення «злочинною організацією «Лужники», яке представлене фінансово-промисловою групою VS Energy, умисних дій, з метою зміни меж території або державного кордону України та порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб».  

Мережа Reikartz

У Львові є три готелі мережі Reikartz – «Рейкарц Медіваль Львів» (вул. Друкарська, 9 – Вірменська, 19), «Рейкарц Дворжец Львів» (вул. Городоцька, 107/109) і «Рейкарц Мурал Львів» (вул. Весела, 3). Будинки, в яких розміщено перший готель, належать ТОВ «Рейкарц і партнери. Україна».

Зазначимо, що у 2021 році компанія завершила реставрацію кам’яниці на Вірменській, 19 з пристосуванням під апартаменти. За даними YouControl, частка у 99,9868% у статутному фонді товариства належить кіпрській компанії Reikartz Hotels and Resorts (Cyprus) Limited. Решта – кіпрській Friotron Holdings Limited. Кінцевим бенефіціаром українського товариства в українському ЄДР вказаний громадянин Туреччини Юрій Васін, зареєстрований в Анкарі. Ще у квітні 2022 р. у ЄДР Васін був громадянином РФ, зареєстрованим у Москві. Ще раніше, у 2021 році, серед бенефіціарів ТОВ «Рейкарц і партнери. Україна» були також росіяни Леонід Лаврентьєв і Тімур Родіонов. Минулого року Галицький районний суд Львова накладав арешт на нерухоме майно ТОВ «Рейкарц і партнери. Україна» за клопотанням слідчого поліції, але Львівський апеляційний суд його скасував.

Читайте більше: Львівський апеляційний суд скасував арешт майна мережі готелів «Рейкарц»

Будівля готелю «Рейкарц Дворжец Львів» належить естонській AvanCard OÜ, що раніше була у засновниках кількох компаній з групи компаній Reikartz Hotel Group, і кінцевими бенефіціарами якої є той самий Юрій Васін та естонець Таймар Кепп. Окремі приміщення другого готелю у прилеглому будинку, на Городоцькій, 109, належать «Рейкарц і партнери. Україна». Натомість, будинок третього готелю («Рейкарц Мурал Львів») записаний на ПП «Піраміда», яке закінчило його будівництво у 2019 р. Засновниками у ПП «Піраміда» є громадяни України Олександр Мяктінов (його частка - це приблизно 88,5%) і Максим Титов (його частка – трохи більше 11,5%). 

Додамо, що іще один готель у Львові – BANKHOTEL, належить ТОВ «Марія». За даними YouControl, 89,3994% у статутному фонді товариства належать ТОВ «НРБ-Клуб», 10,3953% – АТ ЗНВКІФ «Трильйон», а решта – киянці Юлії Матвієнко. Кінцевим бенефіціаром «Марії» в українському ЄДР вказаний киянин В'ячеслав Юткін. За даними тієї ж ааналітичної системи, 100% акцій у «Трильйоні» належать самому Юткіну. Натомість у «НРБ-Клуб» Юткіну належить частка у 93,8088% статутного фонду, решта – фонду «Трильйон». На ТОВ «Марія» записані також квартири у прилеглих будинках – дві квартири на Богдана Лепкого, 15 і п’ять квартир на Богдана Лепкого, 17. 

Як розповідало Tvoemisto.tv, до 2012 року будівлю займав «Промінвестбанк». Юткін став першим заступником голови правління «Промінвестбанку» у березні 2009, після того, як контрольний пакет акцій банку отримав російський державний «Зовнішекономбанк». До «Промінвестбанку» В'ячеслав Юткін працював головою правління «Сбербанку Росії» в Україні, а перед тим – президентом «Банку НРБ-Україна» та керівником представництва «Національного резервного банку» (РФ) в Україні. До переходу у бізнес Юткін, за його ж словами, служив в СБУ, а ще раніше – у КДБ. 

Ще одна компанія Юткіна, ТОВ «Лемберг-Плаза Сервіс», є власником будинку на Богдана Хмельницького, 157, де працює апарт-готель «Code 10».

Повний огляд читайте в матеріалі. Цього року ми вирішили доповнити його десятьма новими позиціями, хоча все одно він не є вичерпним – ми пишемо лише про великі та готелі, в які інвестували значні кошти. 

Дмитро Борисов

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!