Які різдвяні вистави можна відвідати у Львові

1891 0
Tvoemisto.tv зібрало добірку вистав на тему Різдва у львівських театрах, які можна відвідати у грудні.
фото умовне

фото умовне

Цьогоріч українці святкуватимуть Різдво 25 грудня, адже ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар і всі дати змістилися на 13 днів назад. Львівські театри уже підготувалися до свята та анонсували вистави, якими порадують мешканців та гостей міста, а Tvoemisto.tv зібрало їх в підбірку.

Перший театр, вул. Гнатюка, 11

Вистава «Дорога до Різдва»

Коли: з 17 до 31 грудня

Скільки: від 70 до 90 грн 

Про що вистава: Даринка намагається переконати сестру піти з нею до шопки, це не вдається, і сестрички сваряться. Однак стається справжнє диво – з’являється Ангел, який допомагає Даринці разом з Настунею потрапити у час, коли народився наш Спаситель, а проведе їх у далеку дорогу Віслючок з шопки. Можливо, це допоможе Настуні знову повірити у диво Різдвяних свят? Зникають усі магазини, будинки, світло – усе, що так цікавило Настуню. Тепер сестрички вирушають у непросту дорогу до Різдва. У таємничій подорожі Даринку і Настуню чекають перешкоди і дивовижні герої.

Національний театр імені Марії Заньковецької, вул. Лесі Українки, 1

Вистава «Різдвяна ніч»

Коли: з 30 листопада по 31 грудня

Скільки: від 80 до 400 грн

Про що вистава: Різдвяна ніч – і ми знову дорослі діти, з вірою у диво і гармонію. Оксана чекатиме новенькі черевички в подарунок, а Вакула спіймає чорта за хвоста – аби лише прихилити до себе чорноброву красуню, чорт вкраде місяця, а Чуб і компанія сидітимуть у мішках у звабливої Солохи… «Різдвяна ніч» – казка, що зігріває душу від загадкового класика. А також – хвилина для роздумів про те, ким ми є.

Різдвяний концерт «Якось на Святвечір»

Коли: з 9 по 29 грудня

Скільки: від 90 до 490 грн

Це буде коляда, адже це найкращий спосіб зустріти свята мелодіями, які знаємо з дитинства. Львів'ян запрошують приходити та колядувати разом. 

Театр ОКО, вул. Театральна, 22

Вистава «Хочу снігу»

Коли: 2 грудня

Скільки: від 180 до 200 грн

Про що вистава: Казка про двох овечок,  котрі намагалися врятувати Різдво. Маленькі глядачі допомагають героям протягом всієї казки. Кметя і Нитя кожного року з нетерпінням чекають Різдва.  Та цього року Різдво не зможе прийти,  так як не має ані снігу,  ані казкових візерунків на вікнах. Овечки вирішили зробити все можливе, щоб врятувати цей святковий день, але загадка була в чомусь іншому. Заклопотані різдвяними приготуваннями,  овечки забули про найголовніше,  про головного героя свята.

 «І люди, і ляльки», вул. Фредра, 6

Вистава «Чарівна ніч»

Коли: 3 грудня

Скільки: 120 грн

Про що вистава: Сім’я готується до свята. У кожного свої справи та обов’язки, навіть у маленьких діток. Завтра Різдво. Але деколи, вночі перед Різдвом стаються різні дива, дива, що згодом стають частиною сімейної історії.

Вистава «Снігова королева»

Коли: 8 та 9 грудня

Скільки: 120 грн

Про що вистава: Це стара, добре відома нам усім з дитинства казка Ганса Хрістіана Андерсена . Це історія про те, як важливо  зберегти  в своїх серцях щирий, дитячий вогник любові,  вірності, чесності і відданості одне одному.  Адже лише гаряче серце може подолати усі перешкоди,  розтопити лід  і запалити серця інших людей.

Вистава «Різдвяна зірка»

Коли: 22 та 23 грудня

Скільки: 120 грн

Маленьке ангелятко спустилось з хмарки на землю з надважливим завданням, зібрати уламки зіроньки, що впала посеред міста та повернути людям дух Різдва.

Вертеп «Скинія златая»

Коли: 29 та 30 грудня

Скільки: 100 грн

Рік за роком ми, немов та музична скринька, що відтворює одну і ту ж мелодію, повертаємось до історії, якій уже більше 2000 років. Для багатьох - це джерело віри, надії та любові, але для міських нероб настають врожайні часи. Сумний погляд, понура постать та бодай один, так-сяк виконаний, куплет до щему рідної колядки і, до капелюха, знову летить черговий мідяк. Ці лінюхи розраховують на добрий заробок, та не здогадуються, що доторк до «Скинії златої» може змінити плин життя.

Львівський театр ляльок, пл. Данила Галицького, 1

Вистава «Вертеп»

Коли: 2 та 20 грудня

Скільки: від до 250 грн

Про що вистава: Різдвяне дійство, створене харківськими лялькарями на резиденції у Львівському театрі ляльок за участі творчих команд з обох міст. Вистава пропонує авторське художнє прочитання класичного вертепу. Це експериментальна постановка, яка використовує мінімум слів, лише канонічні біблійні тексти та колядки. Немає звичної історії – є ритуальне дійство, яке повертає нас до прадавнього сюжету про народження і смерть, надає сили та віри в неминучу перемогу Добра і Світла. Тема Різдва використана для осмислення тих подій, які зараз відбуваються у розірваних війною регіонах України. У пораненій війною країні Христос народжується постійно, тут і зараз. Історія боротьби Добра і Зла прямо поєднується із реальними поточними історичними подіями та об’єднує всю Україну. Театр тут повертається до своїх ритуально-магічних витоків і намагається говорити з глядачами мовою міфів та образів.

Вистава «Святкові сни»

Коли: від 5 до 10 грудня

Скільки: від 100 до 150 грн

Про що вистава: Найочікуваніша ніч для всіх діток ось-ось наступить. Святко і його сестричка Дзвінка перебувають у передчутті Різдва, подарунків та інших святкових приємностей. Аж раптом з’являється чарівний промінчик, який запрошує їх у казкову мандрівку. У фентезійному світі української минувщини на Святка та Дзвінку чекають дивовижні пригоди! Їм доведеться проявити неябиякі мудрість, відвагу і любов. Взамін дітлахи отримують чарівні дарунки, які залишаться з ними назавжди. У дійстві поєднуються етнічна естетика та візуальні експерименти, тут звучить багато колядок та панує чудовий святковий настрій.

Вистава «Зоря благодатна»

Коли: 27 та 28 грудня

Скільки: від 100 до 150 грн

Про що вистава: Як виглядав український бароковий вертеп кілька століть тому? Мандрівний дерев’яний будиночок-сцена, канонічні лялькові персонажі, сакральні співи, народний гумор та жива музика. У театрі вирішили відновити усе це, аби занурити вас у традиційну святкову атмосферу справжнього українського Різдва. Для цього відшукали давні тексти, записані знаним етнографом Миколою Маркевичем ще на початку XIX ст. І зберегли оригінальну мову,  яка перенесе у ті часи, коли на свято Різдва грамотні міщани, дяки, школярі та церковні співаки збирались у дорогу і носили по хатах ляльковий театр під назвою Вертеп.

Вистава «Дорога до Вифлеєму»

Коли: 29 грудня

Скільки: від 100 до 120 грн

Про що вистава: Це більше ніж історія про народження Ісуса. Доля ослика, який везе маленького хлопчика на своєму візочку, – це розповідь про становлення особистості. Маленький ослик шукає Бога та дуже мріє стати зіркою. Чи зрозуміє він, у чому ж його покликання? 

Читайте також: Коли і де у Львові можна буде придбати ялинку. Перелік локацій

Нагадаємо, станом на 21 листопада у Львові ще не вирішили, чи встановлять традиційну новорічну ялинку у центрі міста. Як повідомили Tvoemisto.tv у пресслужбі ЛМР, наразі немає інформації про те, чи стоятиме головна ялинка біля Оперного театру.

Підготувала Юлія Кметик

Фото з сайтів театрів 

 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!