Які щеплення потрібно зробити перед поїздкою за кордон. Деталі

14990 1
Вакцинація від деяких екзотичних хвороб потрібна зазвичай у випадку індивідуальних подорожей на тривалий час, а також якщо ви плануєте побувати в місцях, де відсутня цивілізація.
Фото: Метро

Фото: Метро

Третього січня у Львові від тропічної малярії помер 43-річний бізнесмен. Хворобу чоловік привіз із Конго. Tvoemisto.tv з’ясувало, коли мандрівникам потрібно зробити обов’язкові щеплення та від яких саме хвороб.

Головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко розповіла в кометарі Tvoemisto.tv, що від малярії, від якої помер львів’янин, щеплень не роблять, але є препарати для профілактики.

«Вакцину тільки винайшли, вона проходить апробацію. Щодо профілактики малярії, то люди, які їдуть в ендемічні країни, мають вживати таблетки – починати за 10 днів до виїзду, далі продовжувати їх вживати весь період перебування там і ще півроку після повернення», – каже фахівчиня.

Щодо вартості профілактики, то, наприклад, один з препаратів від малярії – Ларіам – коштує в різних аптеках від 420 до 510 грн. Дорослій людині його вистачить на 8 тижнів.

Читайте також: Аптечка туриста і щеплення: як правильно підготуватись до відпустки з дитиною

Подумати про профілактику малярії варто, якщо ви плануєте подорож в країни Південної та Центральної Америки – зокрема, в Аргентину, Бразилію, Мексику, Домініканську республіку тощо. Також хвороба поширена в більшості країн Африки, включно з Єгиптом, ПАР і Мадагаскаром, у багатьох країнах Азії та Океанії – Таїланд, Індія, Камбоджа, В’єтнам тощо.

Наталія Тімко зазначає, що перед тим, як їхати в будь-яку країну, людина має зайти на сайт посольства тієї країни та дізнатись вимоги до вакцинації. Є країни, що вимагають міжнародний сертифікат про вакцинацію від жовтої лихоманки. Ця небезпечна хвороба, що у 25-40% випадків призводить до смерті, поширена у тропічних країнах Південної і Центральної Америки та в усіх частинах Африки.

Читайте також: Максим Баландюх: після Непалу мрії стають досяжнішими

«У Львові є кабінет щеплень на Лемківській, 28, де мають цю вакцину і дають сертифікат міжнародного зразка. Щеплення потрібно зробити не пізніше, ніж за 10 днів до виїзду. Вакцина діє 10 років, потім – ревакцинація. Вакцина у нас від французького виробника. Не можу сказати, скільки точно коштує, приблизно 500 грн», – розповідає епідеміологиня.

Сертифікат потрібен у таких країнах: Ангола, Аргентина, Бенін, Болівія, Бразилія, Буркіна-Фасо, Бурунді, Венесуела, Габон, Гайана, Гамбія, Гана, Гвінея, Гвінея-Бісау, Демократична Республіка Конго, Еквадор, Екваторіальна Гвінея, Еритрея, Ефіопія, Замбія, Камерун, Кенія, Колумбія, Кот-д’Івуар, Ліберія, Малі, Мавританія, Нігер, Нігерія, Панама, Парагвай, Перу, Руанда, Сан-Томе і Принсіпі, Сенегал, Сомалі (райони Бакул, Бандір, Бей, Джадо, Джалгадуд, Гіран, Нижня і Середня Джуба, Нижня і Середня Шабелі), Судан, Суринам, Сьєра-Леоне, Того, Тринідад і Тобаго (тільки Тринідад), Уганда, Французька Гвіана, Центральноафриканська Республіка, Чад.

Читайте також: Що потрібно знати про вакцинацію: відповіді на популярні питання

Наталія Тімко додає, що є країни, в яких рекомендовано мати щеплення від вірусного гепатиту А – це, передусім, Індія та деякі країни Азії. Коштує воно близько 600-700 грн, але вакцина від цього захворювання у Львові є не скрізь.

«Якщо людина не може сама знайти інформацію, потрібно звернутись у свою поліклініку до лікаря-інфекціоніста, який проконсультує щодо необхідних щеплень і наявності вакцини. Це – найкращий варіант», – радить Наталія Тімко.

Також медики рекомендують поцікавитись вакцинацією проти дифтерії, правця, поліомієліту, черевного тифу та сказу. Перші три входять до календаря обов’язкових щеплень в Україні. Окрім того, в деяких країнах може стати в нагоді вакцинація від холери, японського енцефаліту, кліщового енцефаліту, менінгококової інфекції.

Читайте також: Поради від МЗС усім, хто їде у відпустку за кордон

Водночас директорка ПП «Туристичний альманах» Мар’яна Кузик розповіла в коментарі Tvoemisto.tv, коли людина їде в «пакетний тур» – житиме у визначеному готелі та відвідає заздалегідь заплановані гідом екскурсії, – потреби у додатковій вакцинації немає.

«Недавно один турист робив щеплення від жовтої лихоманки. Але це був індивідуальний тур на Кіліманджаро, він піднімався на гору. Якщо людина їде індивідуально і на місяць-два, буде лазити десь в хащах – то там варто зробити щеплення. А загалом у звичайному турі вакцинація залежить від бажання самої людини», – каже Мар’яна Кузик.

Львівська журналістка Уляна Куйдич, яка вже не перший рік на зимовий період переїжджає в країни Азії, розповіла Tvoemisto.tv, що жодних специфічних щеплень ніколи не робила, та додає, що в Україні вакцинація потрібна більше.

Олександра Бодняк,

візуалізація Марії Стахів


Читайте також:
15 Березня, 2019 17:31
Анастасія В Бразилії у великих містах у поліклініках є кабінети мандрівників, де щеплюю безкоштовно і дають голубу карточку міжнародного зразка. Крім того, там постійно обробляють міста від комарів. Тобто захворіти на жовту гарячку чи малярію можна тільки якщо десь "на дико" будете подорожувати в лісах Амазонії
А от мене цікавлять більше вакцини для мандрівників по Україні - кліщовий енцифаліт, сказ, гепетит Б. Де їх отримати?? Знайшла гепатити Б у приватному кабінеті в чорнобильській лікарні. А решта?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!