Як зміниться після реконструкції найменша площа Львова

5797 0
Архітектори хочуть оновити криницю, вода в якій має набиратися, перетікати через край і повертатися в резервуар. Її бортик мав би підсвічуватися.

У Львові напрацьовують концепцію з реконструкції площі Коліївщини, найменшої в місті – всього 650 квадратних метри, у чому і є особливість території. Про це під час презентації розповідає архітекторка Ольга Криворучко.

Для порівняння площа Митна у Львові має 3 тисяч кв. метри, а площа Святого Теодора – 8 тисяч.

Читайте також: Якою може стати вулиця Бандери після реконструкції. Деталі

«Мешканців там дуже мало, але вони активні і самі звернулися до управління охорони історичного середовища ЛМР, коли ми почали напрацювання. Два дерева – стару горобину і сливу – вже зрізали, інші залишаємо. Мешканці якраз наголошують на максимальному озелененні території», – каже вона.  

Раніше тут була кам’яниця, а територія, імовірно, замощена. Точно вказати на те, яким було покриття, зможуть тоді, коли це дослідять археологи. Назва площі – післявоєнна, і вона, за словами архітекторки, дисонує з історією території, як серця єврейського кварталу. Уже протягом року ведуть дискусії про те, чи варто її перейменовувати.

Проблеми площі Коліївщини у просілому мощенні, зношеному благоустрої, зокрема понищених лавках, а також у незадовільному стані озеленення і відсутності освітлення.

Читайте також: Як виглядає трамвайне депо на Промисловій у Львові. Фото

Відповідно до проєкту, архітектори хочуть оновити криницю на площі, вода в якій має набиратися до самого верху і пізніше перетікати через край та повертатися в резервуар. Бортик криниці з металевої пластини мав би підсвічуватися, а також там будуть прорізані надписи – імена людей, що тут жили і працювали. Цим займається Центр міської історії.

Як виглядатиме криниця, відповідно до проєкту реконструкції

Сучасний вигляд криниці

«Мешканці проти великої кількості місць для сидіння на площі, але оскільки це – громадський простір, то вирішили поставити металеві стільці. Є також можливість досадити дерева на вибір: гіркокаштан червоний, сакура та райська яблуня. Вони мають бути більш декоративні, квітучі і невеликі», – додає вона.

Загалом насадять близько 775 рослин, в основному ґрунтопокривні, щоби уникнути травників. Проєктом реконструкції займається ПП «Науково-виробнича фірма «Рутенія».

Читайте також: Вулиця Бандери: серед недоліків бруківки – шум, вібрація, обмежений рівень безпеки

Нагадаємо, ЛМР підписала меморандум про співпрацю з єврейськими організаціями у проєкті «Спільна відповідальність за спільну спадщину» (ReHERIT). В його межах, завдяки допомозі Європейського союзу, буде реалізовуватися проєкт з реконструкції площі Коліївщина.  За словами заступника міського голови з питань розвитку Андрія Москаленка, термін його реалізації цей та наступний роки.

Щодо перейменування площі, то координаторка проєкту від ReHERIT Олександра Сосновська зазначає, що ця ідея з мешканцями площі та представникми єврейської громади міста попередньо обговорювалася і це викликало інтерес. Однак конкретно з назвою поки що не визначилися, тому усе ще в процесі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!