Якою може стати вулиця Бандери після реконструкції. Деталі

11676 1
КУ «Інститут міста» організував пішохідну екскурсію для журналістів, аби показати результати трирічної роботи над «Вулицею для всіх».

Майже рік тому у Львові відбулись громадські слухання, де презентували перший ескізний проект реконструкції вулиці Бандери, за яким пропонували частково замінити дорожнє покриття з бруківки на асфальт, натомість бруківку залишити у кишенях для паркування та між трамвайними коліями. На слуханнях львів’яни вимагали залишити бруківку на вулиці та розширити її до чотирьох смуг замість пропонованих двох.

Читайте також: Асфальт чи бруківка? Якою бачить вул. Бандери урбаніст із Амстердама?

У грудні цього року у Львові завершують роботу над проектом «Вулиця для всіх», який передбачав планування вулиці Бандери із залученням до обговорення мешканців, закордонних урбаністів, принципів міської мобільності та інтегрованого планування. Над ним спільно з 2015 року працювали проект КУ «Інститут міста» та міська рада Лейпцига.

7 листопада КУ «Інститут міста» організував пішохідну екскурсію для журналістів, аби показати результати трирічної роботи над «Вулицею для всіх».

За словами проектного менеджера КУ «Інститут міста» Максима Терлецького, за найкращими прогнозами, почати роботи на Бандери можуть наприкінці наступного року, втім для цього необхідно визначити замовника, розробити робочий проект та знайди підрядника.

«Наше бачення, щоб цей проект реалізували так, як його розробили у межах "Вулиці для всіх". Але в той же час, ми мали на меті поширити партисипативні практики й на інші вулиці Львова, залучити громадськість до обговорення», – говорить Максим Терлецький.

Він наголошує, що ці напрацювання, як і громадські слухання, мають радше рекомендаційний характер. Тож у результаті роботи над «Вулицею для всіх» до кінця місяця презентують дорожню карту з партисипативним плануванням вулиць. Вона має допомогти уникнути конфліктів і застосувати варіанти роботи з мешканцями для наступних ремонтів.

«Думаю помилка була в тому, що ми розділили людей на пішоходів, велосипедистів, автомобілістів та пасажирів громадського транспорту. Кожна людина може користуватися різними видами транспорту одночасно. У цій дорожній карті ми рекомендуємо уникати такого поділу», – каже Максим Терлецький.

У березні у межах проекту біля Органного залу облаштували пішохідну зону, а у липні біля площі Шашкевича реорганізували рух транспорту. За словами керівника відділу транспортного планування та моделювання ЛКП «Львівавтодор» Романа Зубачика, мешканці пропонували зробити вулицю Професорську пішохідною, втім її залишили проїзною для тих автомобілів, які виконують лівий поворот із вулиці Бандери.

«Проаналізувавши рух на Професорській, ми помітили, що вулиця Бібліотечна – недонасичена транспортом і на ній немає інтенсивного пішохідного руху. Натомість на Професорській щогодини проходять близько двох тисяч пішоходів. Тож ми запропонували Бібліотечну зробити двосторонньою», – каже Роман Зубачик.

Вулиця Бібліотечна

Читайте також: Навіщо і як робити Професорську пішохідною. Схеми реорганізації руху

Наразі завершують роботи у громадському просторі біля Органного залу, де вже встановили лавки, підняли з-під землі залишки постаменту Божої матері, який стояв тут сторіччя тому та замінюють хідники. У планах також влаштували зелений схил замість аварійної підпірної стінки, втім поки що обмежились громадським простором. 

В КУ «Інституті міста» кажуть, що ці невеликі частини проекту мають стати промоційними та демонстративними для мешканців. 

Громадський простір біля Органного залу

«Найзатишнішою частиною вулиці Бандери є тротуар біля Політехніки. Тут немає комерції але є широкий хідник. Його використовують як транзитний, але ми пропонуємо використовувати його для відпочинку. Для цього між деревами можна встановити лавки», – вважає керівниця відділу урбаністики ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олександра Сладкова.

Хідник біля Львівської Політехніки

Навпроти цього простору вже реконструювали 50 м тротуару з кишенею для паркування між деревами та антикишенею на переході. За словами Олександри Сладкової, тут проклали гладку плитку для пішохідної зони та рельєфну – для транзитної.

«В інтернеті було багато зауважень, що велодоріжку можна було прокласти за рахунок частини тротуару, однак коли ми облаштували кишеню для паркування, то побачили, що насправді хідник не є таким широким, тож велосмугу тут розмістити не доречно. Ці кишені, насамперед, необхідні для спецтранспорту та для розвантаження. Крім цього, у кишенях можуть паркуватися мешканці», – каже Олександра Сладкова.

Вона додає, що цих кишень буде не достатньо для паркування всіх мешканців, однак якщо будуть кишені, то авто не паркуватимуться на бордюрах та тротуарах.

Реконструйовані хідники навпроти Львівської політехніки

Кишеня для паркування на вулиці Бандери

За проектом рух по вулиці пропонують організувати по двох смугах (по 3,5 м кожна), які будуть спільними для автотранспроту та для трамваїв, а вздовж тротуарів – влаштувати велосмуги (по 1,85 м кожна). У разі аварій або поломки трамвая, автомобілі зможуть оминати їх із боку велосмуг.

«Широкі тротуари тут потрібні, адже на вулиці є університет, школи, церкви та розважальні заклади. Велоінфраструктура зараз відсутня взагалі. Облаштувати велодоріжку за рахунок тротуарів недоречно, адже пішоходи можуть використовувати її як хідник. Крім цього, велосмугою перетинати бічні вулиці безпечніше, аніж веложоріжкою», – вважає керівник відділу організації дорожнього руху ЛКП «Львівавтодор» Ігор Могила.

Читайте також: Вулиця Бандери: серед недоліків бруківки – шум, вібрація, обмежений рівень безпеки

На перехресті вулиць Бандери, Русових, Антоновича та Митрополита Андрея пропонують змінити рух трамваїв. Зокрема трамваї, які їхатимуть зі сторони залізничного вокзалу на вулицю Русових, зупинятимуться перед перехрестям, а ті, які курсуватимуть по Бандери, – за ним. Також зупинку тролейбусів та автобусів на вулиці Антоновича пропонують перенести за перехрестя на вулицю Митрополита Андрея.

Перехрестя вулиць Бандери, Русових, Антоновича та Митрополита Андрея

Під час проектування вулиці Бандери також досліджували інтенсивність руху на площі Кропивницького. За годину тут приблизно проїжджає 400 одиниць транспорту, водночас як на частині між Антоновича та Львівською політехнікою – близько тисячі. Тож у проекті запропонували зробити площу Кропивницького трамвайно-пішохідною, а приватний транспорт та маршрутки запустити прилеглими вулицями. 

«Автомобілі зможуть повертати з Городоцької праворуч на Тобілевича, Федьковича та площу Кропивницького, а з іншого боку ­також повертатимуть на Кропивницького і об’їжджатимуть цей квартал через Городоцьку і Коротку», – уточнює Ігор Могила.

Пропозиція архітекторів Urbanideas

Площа Кропивницького, яку пропонують зробити трамвайно-пішохідною

Додамо, що весь проект «Вулиця для всіх» фінансували за кошти Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку (BMZ). Його вартість становить приблизно 80 тисяч євро. Проект обрали з-поміж трьох ідей під час багатьох етапів урбаністичних та громадських слухань. Ремонт вулиці Бандери, за словами міського голови Львова Андрія Садового, мали розпочати 2018 року. Однак через спротив мешканців після громадських слухань у березні у міськраді створили комісію, яка має вирішити подальшу долю реконструкції вулиці Бандери.

Вікторія Ейсмунт

Фото авторки


Читайте також:
21 Серпня, 2019 00:39
Іван Який [***] буде нести відповідальність за трнансортний колапс, що виникне у результаті реалізації цього недулугого проекту?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!