Що за фільм знімають у центрі Львова: 8 фактів про «Шляхетних волоцюг». Фото

16121 2
Від сьогодні, 16-го серпня, у Львові знімають фільм про батярів. Пропонуємо кілька фактів про майбутню стрічку.
фото: Петро Ткачишин

фото: Петро Ткачишин

На площі Ринок розпочалися зйомки авантюрної комедії режисера Олександра Березаня «Шляхетні волоцюги» про славетних львівських відчайдухів. Яскраві образи в епізодах втілюють Брати Гадюкіни, які виконують у стрічці низку веселих батярських пісень.

Проект повнометражного художнього фільму «Шляхетні волоцюги» став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно. На великі екрани він має вийти восени 2018-го року.

За словами творців стрічки, «Шляхетні волоцюги» є фільмом-ремейком польського комедійного мюзиклу «Włóczęgi» («Волоцюги») 1939 року, який знімався у Львові й став шедевром довоєнного кінематографу. Саме там вперше прозвучала популярна пісня «Тільки у Львові».

Дія стрічки відбувається у довоєнному Львові у 1938-39 роках. Проте фільм Олександра Березаня не є версією польського. «По-перше, це сучасний фільм, а по-друге – український. І я би не називав його ремейком, а скоріше таким, який створюється за мотивами відомої польської кінострічки Міхала Вашинського, що надихнула авторів на написання цього сценарію. Але у нас залишилась основна канва», – зазначив режисер.

Читайте також: Місце зйомок – Львів. 15 сучасних фільмів, де місто було знімальним майданчиком

Зйомки проходитимуть у Львові та Києві. Анонсують, що знімальні майданчики фільму охоплять найатмосферніші місця – візитівки міста. «Ми зніматимемо в історичній частині Львова: на площі Ринок, вулиці Вірменській, Личаківському кладовищі, у Домініканському соборі та інших упізнаваних місцях міста. А у Києві будуватимемо деякі об’єкти для ключових сцен, а також літатимемо на повітряній кулі», – розповів продюсер Геннадій Богук.

Фільм розкриє колорит субкультури львівських батярів через їхню мову та пісні.  Вірність дружбі й готовність до самопожертви передаються сюжетом картини через низку комічних ситуацій. Глядач спостерігатиме трансформацію свідомості молодих людей від гульвіс до серйозних, зрілих особистостей з благородною метою в житті.

Батяри – субкультура, яка існувала у Львові в середині ХІХ – середині ХХ ст. Первісно батяри були дрібними злодіями й хуліганами. Згодом суть батярства змістилася з криміналу в бік авантюризму та різноманітних веселих витівок.

Читайте також: Люди Твого Міста: Батяри Радковці про Львів-Вавилон

Сьогодні, 16-го серпня, через зйомки фільму трамваї №№1, 2, 9 частково змінили свої маршрути. Окрім того, для зйомок перекрили площу Ринок до 19:00. Упродовж цього часу трамваї об’їжджатимуть її через вулицю Підвальну та Городоцьку.

Юлія Сабадишина

фото Петра Ткачишина


Читайте також:
17 Серпня, 2017 16:33
Юлія Сабадишина Дякуємо. Змінили)
17 Серпня, 2017 12:19
Ескен Виправте, будь ласка, слово в дужках. Не "Бродяги", а "Волоцюги". Плекаймо солов'їну!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!