Євроколія зі Львова до Варшави може коштувати 50 мільйонів євро

3807 0
Грошей на відновлення колії АТ «Укрзалізниця» не має.
Фото: prykordonnya.info

Фото: prykordonnya.info

Вартість євроколії між Львовом та Варшавою може сягати 50 млн євро. Про це у відповідь на інформаційний запит депутата ЛМР Ігоря Зінкевча повідомив заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк.

Читайте також: ЄС надасть ґрант на промоцію проекту відновлення колії Хирів – Перемишль

За його словами, модернізація залізничної колії Рава-Руська – Жовква – Брюховичі та її продовження до Варшави потребує щонайменше 50 мільйонів євро. Таких грошей АТ «Укрзалізниця» не має, тож у міністерстві планують залучати гранти.

Будівництво колії передбачене у Національній транспортній стратегії на 2019-2021 роки. Для реалізації проекту необхідно добудувати 58 км суміщеної колії 1435 мм та 1520 мм, реконструювати 5 станцій, 9 переїздів, 18 штучних споруд та пристроїв сигналізації, зв’язку та електропостачання.

Наразі проект перебуває на затвердженні у Кабінеті Міністрів. Після цього його ще мають погодити з польською стороною. Якщо проект реалізують, то він може стати частиною маршруту між Львовом і Любліном, який буде проходити через Раву-Руську – Гребенне (Польща) – Замость.

Читайте також: Проект «Євроколія»: Зі Львова до Варшави за 4 години

Додамо, що різні стандарти колій в Україні та ЄС є однією з причин, чому Україна не може прокладати прямого залізничного сполучення з Європою. Це також заважає виходу на українську залізницю приватних європейських лоукост-компаній.

Єдина колія європейського зразка, що сполучає українське місто та ЄС прокладена з Мукачева. Зокрема, торік нею поїхав потяг Мукачево – Будапешт, а цього року євроколією з’єднали Мукачево та Кошице. Водночас, в Україні планують прокласти євроколію, яка з’єднає Львів, Київ та Одесу.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!