У Євросоюзі ухвалили директиву про відмову від пластику

2789 0
У директиві ідеться про план заходів, спрямованих на викорінення десяти пластикових виробів одноразового використання, що найбільше забруднюють довкілля, зокрема море, зі вжитку.
Фото: volyn.ua

Фото: volyn.ua

Європейський парламент та Рада Європи підтримали пропозиції Єврокомісії про обмеження виробництва та використання побутової пластикової продукції, передає Укрінформ.

У директиві ідеться про план заходів, спрямованих на викорінення десяти пластикових виробів одноразового використання, що найбільше забруднюють довкілля, зокрема море, зі вжитку.

«Ситуація, коли одного року ми приносимо рибу додому у пластиковому пакеті, а наступного року приносимо цей же пакет додому вже у рибі, вимагає від нас напруженої й швидкої роботи. Досягнута угода є великим кроком вперед до скорочення використання одноразового пластику в нашій економіці, в наших океанах і, як наслідок, – у наших тілах», – каже Єврокомісар з питань охорони довкілля, морських справ та риболовства Кармену Велья.

Читайте також: Як правильно та ефективно сортувати сміття вдома. Практичні поради

Планується, що директива ЄС стане ефективним правовим інструментом для вирішення проблеми забруднення океанів на глобальному рівні. Заходи мають повністю усунути зі вжитку окремі пластикові вироби, якщо їм є альтернатива. Це стосується пластикових ниток та відповідних тканин, одноразових столових приборів, тарілок, соломинок для напоїв, мішалок, паличок для повітряних кульок, контейнерів з пінополістиролу для харчових продуктів і напоїв.

Використання інших виробів обмежуватимуть через зменшення споживчого попиту через маркування, встановлення обов’язкових процедур поводження з такими відходами, зобов’язання виробників здійснювати вторинну переробку такої продукції та операції з очищення довкілля.

Читайте також: Де можна здати відсортоване сміття у Львові

Виробництво пластикових речей обговорюватиметься в межах створеного промисловцями Євросоюзу Альянсу вторинного пластику. Альянс має на меті підтримку інноваційних підходів до вирішення проблеми одноразових виробів з пластику та пошуку шляхів до дійсно циркулярної економіки, де такі вироби будуть повністю перероблятися після використання, або вироблятимуться з матеріалів, що розкладаються.

Додамо, у Львові міська влада рекомендує підприємцям обмежити використання пластикових пакетів. Натомість торгові мережі мали би пропонувати клієнтам альтернативу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!