«Йшов на роботу і впав». Львів'яни масово травмуються через ожеледицю

1090 0
Зима принесла львів'янам не лише сніг, але й численні переломи та забої. З початком рясних снігопадів і морозів у місті почастішали випадки вуличного травматизму. Зокрема, через те, що не всі вулиці належно посипані сумішами. Tvoemisto.tv відвідало лікарню св. Луки, поспілкувалося з пацієнтами та лікарями про те, чому травмуються люди та як можна цьому зарадити.

Із 28 листопада у травмпункті лікарні св. Луки збільшилась середня кількість пацієнтів. У перші чотири дні ожеледиці до травмпункту звертались понад 70 пацієнтів на добу, чотири з них госпіталізували, адже вони потребували операційного втручання. А вже станом на ранок 7 грудня до травмпункту звернулось 42 пацієнти. Найчастіше люди надходять з переломом плечової та променевої кістки. В середньому вік пацієнтів становить від 30 до 60 років.

Станом на 9 ранку у черзі близько 10 осіб, які чекають на огляд травматолога. Він надає консультацію пацієнтам та визначає необхідність рентгенографії. Після отримання результатів лікар вирішує: чи можна обійтися лише накладанням гіпсу та амбулаторним спостереженням, чи рекомендувати госпіталізацію.

«За тиждень люди вже трохи підготувались, надягають спеціальне зимове взуття, що дуже важливо. Зазвичай падають під час добирання на роботу або з неї. Пік у травмпункті настає з восьмої ранку до десятої, й уже ввечері, близько 20.00.  Вуличний травматизм зараз найпоширеніший. Вуличний це той, що відбувається без дії зовнішніх факторів надворі», – зазначив завідувач відділу невідкладної медичної допомоги лікарні св. Луки Назар Стельмах.  

У черзі можна зустріти людей з різними проблемами. Більшості з них сьогодні не вдалося дійти на роботу, адже вони послизнулися на вулиці. Наприклад, Володимир вчора йшов на роботу, послизнувся, впав на руку і тепер не може її стиснути. Рука опухла, пальці не рухаються. 

«Я приїхав “двійкою” з Личаківської до Залізняка, йшов біля “Нової пошти” там і послизнувся, адже тротуар взагалі не було посипано. Коли прийшов на роботу, то зрозумів, що не можу рухати пальцями, але не звернувся одразу до лікаря, адже думав, що минеться, але ні. Сьогодні рука ще більше посиніла», – розповів чоловік.

Володимир

Як каже лікар-рентгенолог Орест Кріль, пацієнти часто зволікають та не звертаються вчасно до травмпункту: 

«Вони можуть ходити тижнями з переломом, думаючи, що це забій. Потім ми робимо рентген, а там перелом. Чим пізніше людина звертається, тим важче нам їй зарадити».

Першими симптомами після удару є біль та набряк. Але найбільш важливою причиною звернення до травмпункту є обмеження функцій. Якщо людина впала на руку і не може нею рухати, треба якнайскоріше звернутися до лікаря. Не завжди травма буде переломом, однак, до прикладу, біль у суглобі при русі рукою може свідчити про вивих. Буває, що люди можуть злякатися і одразу викликати «швидку», але забій чи перелом не є показом до виклику карети швидкої допомоги. Якщо немає загрози життю, краще викликати таксі і приїхати до травмпункту з чиєюсь допомогою. 

Читайте також: Чому медики «швидкої» не приїжджають на усі виклики

Водночас при ожеледиці досить небезпечно переходити дорогу навіть на зелене світло, тож варто бути обачним. Пані Оксана, яка чекала черги на огляд, досі не може відійти від шоку. Каже, що переходила дорогу і тут раптом автівка не встигла загальмувати й збила її. Жінка впала на лівий бік.

«Водій, напевно, думав, що проскочить, однак вже слизько, й він не встиг. От і збив мене. Дуже болить ліва рука і нога. Я дійшла на роботу, але зрозуміла, що не можу рухати рукою, тож викликала таксі і приїхала сюди», – розказала жінка.

Насправді чимало львів’ян скаржаться на те, що у Львові неякісно посипають сумішами слизькі вулиці та тротуари. До прикладу, Володимир Телюк на «Гарячій лінії» Львова поскаржився на те, що сьогодні вулиця С. Васильченко абсолютно не розчищена. За його словами, снігоприбиральна техніка не працювала тут останні 20 днів. Також Тетяна Мельник вказала, що вулиця Мишуги повністю вкрита льодом. 

Натомість у Львівській міській раді зазначають, що з початку сезону ожеледиці у Львові цілодобово працює снігоприбиральна техніка та прибиральники. Цьогоріч для механізованого прибирання вулично-дорожньої мережі Львова задіяно 137 одиниць комунальної та 66 одиниць приватної техніки. Також придбали 18 500 м3 протиожеледних матеріалів: це пісок, сіль та реагенти.

Є декілька порад, які допоможуть уникнути травм при падінні. Найкраща з них – бути більш обережним та дивитися, де є посипаний шлях. У першу чергу треба думати про власну безпеку взимку, а не про стильний зовнішній вигляд. 

Лікар Назар Стельмах наголошує, що необхідно взувати зимове зручне взуття, яке має не слизьке покриття. Також при падінні варто захищатися руками. 

«Через свою необачність люди можуть отримати досить важкі травми. Вони ходять з руками у кишенях, однак краще впасти на руки, ніж отримати черепно-мозкову травму. Хоча це трапляється досить рідко», – пояснив лікар.

Назар Стельмах

Перебіг загоєння різниться у залежності від виду та складності перелому. Якщо перелом без зміщення кістки (тріщина - ред.), то це може бути 3-4 тижні її фіксації. За складних випадків, які потребують госпіталізації, період лікування може тривати місяці. 

Наталія Вареник

Фото: Іван Станіславcький/Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!