ЮНЕСКО планує внести об’єкти у Львові в список спадщини, що під загрозою

804 0
Також у список об'єктів, що під загрозою, можуть включити пам'ятки в Києві.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У січні цього року ЮНЕСКО включила історичний центр міста-порту Одеси у Список Всесвітньої спадщини під загрозою. 1 серпня стало відомо, що експерти ЮНЕСКО пропонуватимуть внести у цей список об’єкти у Львові та Києві, пише Reuters.

«На зустрічі в Ер-Ріяді (ред. – Саудівська Аравія) у вересні комітет ЮНЕСКО перегляне понад 200 об’єктів і вирішить, які внести до списку спадщини, що під загрозою. Серед них – Київ та Львів», – йдеться у повідомленні.

Серед об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Києві та Львові є ансамбль історичного центру Львова, собор святої Софії у Києві та прилеглі чернечі будівлі, Києво-Печерська лавра.

Читайте також: Чим займається ЮНЕСКО в Україні. Розмова з головою українського бюро

Зазначимо, що 25 січня цього року історичний центр Одеси включили до Основного списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. До основного списку внесли вулиці, будівлі та інші об'єкти, які мають ознаки мультикультуралізму.

В ніч на 23 липня росія завдала нищівного удару по Одесі, який згодом ЮНЕСКО засудила. В організації зазначили, що в результаті удару отримали пошкодження низка значних культурних об'єктів, у тому числі Спасо-Преображенський собор – перший та головний православний храм в Одесі, заснований у 1794 році.

Нагадаємо, нещодавно у Львові внаслідок ракетного удару постраждав історичний район – буферна зона об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Львів – Ансамбль історичного центру». , в ніч на 23 липня окупанти обстріляли історичний центр Одеси, значних пошкоджень зазнав Спасопреображенський катедральний собор. Українці масово закликали ЮНЕСКО звернути увагу на ці випадки. За два дні до подій у Одесі Tvoemisto.tv записало розмову з головою Бюро ЮНЕСКО в Україні К’ярою Децці Бардескі (Chiara Dezzi Bardeschi). Розмову з К’ярою Децці Бардескі читайте тут.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!