Із відреставрованого львівського фонтана систематично крадуть камінці. Фото

11584 1
Бажання взяти сувенір у вигляді камінця з львівського фонтана принесло місту збитків на 2,5 тис. гривень.
фото прес-служби ЛМР

фото прес-служби ЛМР

З фонтана на вулиці Коперника у Львові поступово зникають італійські білі мармурові камінці, якими вистелили дно відреставрованого водограю. Про це почали повідомляти львів'яни у Facebook.

31 липня, коли урочисто запустили фонтан «Криниця з левами», який не працював майже 70 років, дно чаші було густо встелене італійськими мармуровими камінцями. На їх купівлю витратили 2,5 тис. гривень.

Через три тижні, 23 серпня, львів’янка Ірина Юзик опублікувала на Facebooc пост про те, що з криниці почали зникати камінці.

Пізніше, 3 вересня, вона зробила ще одну публікацію про фонтан, де кількість білих камінців помітно зменшилась, а натомість з’явились звичайні річкові камінці.

Сьогодні, 17 вересня, львів’ян Юрій Мартинович опублікував фото, де видно, що і річкових, і білих камінців залишилось зовсім небагато.

Як розповіла в коментарі Tvoemisto.tv начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко мерії відомо, що камінці «розтягують» на сувеніри перехожі.

«Спочатку ми придбали красиві італійські мармурові камінчики. Коли їх поменшало, я привезла звичайні річкові. Коли й ті почали красти, ми перестали докидувати каміння і тепер сподіваємось на порядність львів’ян та гостей міста. Коли минулого року ми відкрили фонтан на площі Митній, то люди приходили з пляшками та набирали воду. Ми їм кажемо, що це не питна вода, а вони: "хоч щось, але задурно"», – говорить вона.

Читайте також: Як змінилися фонтани Львова упродовж ста років. Фото до і після

За її словами, управління не буде облаштовувати антивандальну решітку, щоб уберегти каміння що залишилось.

«Це тест на порядність для людей. Якщо хтось придумав привозити собі додому каміння зі Львова, то я пропоную привозити камінчики з екзотичних країн та залишати їх у фонтані», – каже Лілія Онищенко.

Нагадаємо, 31 липня у Львові встановили дві відреставровані скульптури левів та запустили в роботу фонтана «Криниця з левами», який не працював 70 років.

Назар Притула

Фото Ірини Юзик, Юрія Мартиновича, прес-служби ЛМР


Читайте також:
17 Вересня, 2018 19:53
Андрій Міщенко З однієї сторони тест на порядність, з іншої - гарна ілюстрація сучасного підходу в так званому "студентському" дизайні - очевидно ж, що білі камінці у даному антуражі (цегляна основа, кам'яні леви жовтуватого відтінку) виглядають дещо дегенеративненько і без них значно краще
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!