За що платимо? Три кроки, які змінять якість проїзду у Львові

3355 0
Після довгих дискусій у Львові таки підвищили тариф на проїзд у громадському транспорті. Таким чином, із 15 травня за проїзд у маршрутці львів'яни сплачують 4 гривні. Крім того, рішення виконавчого комітету знімає обмеження із пільговиків, яке дозволяло пільговим категоріям користуватись безоплатним правом на проїзд тільки з 10:00 до 16:00. Багато львів'ян згодні платити більше, якщо якість громадських перевезень покращиться. Тому Tvоemisto.tv пропонує три інноваційні кроки, які б могли змінити якість громадських перевезень.
фото: galnet.org

фото: galnet.org

Електронний квиток

Про запровадження у громадському транспорті Львова електронного квитка говорять уже давно. Ця ідея має як своїх прихильників, так і тих, хто вважає такі нововведення передчасними. Але важко заперечити те, що це – крок уперед для підвищення якості перевезення львів’ян та гостей міста Лева. Адже серед основних преваг запровадження електронного квитка у Львові: впорядкування обліку всіх пасажирів; посилення безпеки (водії краще слідкуватимуть за дорогою, а не будуть касирами, інспекторами з пільг, тощо); оптимізація розприділення пасажиропотоків (буде легше вирахувати необхідну кількість машин на маршруті; єдиний квиток діятиме на всіх маршрутах із можливістю пересадки в інші автобуси протягом певного терміну; сплативши  певну  суму   за  місяць буде можливість   безлімітно  користувати    громадським транспортом  Львова та деякі інші.

Керівник департаментів Legal, Public Affairs та Office Administration у SoftServe Олег Денис каже, що е-квиток є ще далекою перспективою для Львова: «Зараз провели порівняльний конкурс та вибрали пріоритетні рішення. Місто шукає гроші – подало заявку до ЄБРР за кредитом. Очікують старт проекту з 2016 року. А результату можна чекати ще за кілька років».

Голова депутатської групи «Народний Контроль» у Львівській міській раді Валерій Веремчук в свою чергу вважає, що брати черговий кредит наразі не варто: «Конкурс із обрання найкращої моделі упровадження е-квитка відмінили. Чиновники мотивували це рішення тим, що краще буде для цього взяти кредит. Я категорично проти цього і вважаю, що це неправильне рішення, що треба залучати кошти інвесторів, які знають як це робити і мають у цій сфері необхідний досвід».

Читайте також: 10 переваг запровадження електронного квитка у Львові

Якісний транспорт

Наприкінці березня у Львові одразу дві маршрутки «загубили колеса». Зокрема, 20 лютого о 19 годині на вул. Липинського у маршрутки, переповненої людьми, що курсує за номером 39 відпали одразу два колеса. Більше того, одне із коліс полетіло на людей, що стояли на зупинці.Вже за 5 днів схожий випадок трапився із автобусом №1004. На вулиці Винниченка у Львові під час руху у маршрутки відпав задній міст із колесами. Причиною таких випадків в управлінні транспорту називають незадовільний стан машин.

Проте на брифінгу міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що після прийняття нового тарифу на послуги із перевезення у міських автобусах буде посилено контроль щодо якості надання послуг. Також мер наголосив, що місто не продовжуватиме співпрацю з компаніями-перевізниками, які порушуватимуть правила надання послуг.

Як повідомили в управлінні транспорту та зв’язку, в травні 2015 рок для перевірки належного санітарного стану в салонах автобусів залучено студентів НУ «Львівська Політехніка», що проходять практику. Ними будуть визначатися оцінки якості перевезень, санітарного стану автобусів.  Інформація за травень буде узагальнена та, при виявленні порушень, автоперевізникам будуть скеровані відповідні акти-претензії.

Читайте також: Кого у Львові покарали за те, що у маршруток відпали колеса

Унікальні маршрути без зупинок

Є ще варіант покращення якості громадських перевезень у Львові – запровадження дорожчих, але зручніших експрес маршрутів. Таку думку підтримує й екс-міністр економічного розвитку і торгівлі, керівник Школи управління УКУ Павло Шеремета. «Я не обговорював це зі спеціалістами тут, у Львові. Але, до прикладу, у Будапешті є звичайні автобуси, а є автобуси експрес. Хоча вони й коштують однаково, проте автобуси експрес швидше їдуть, роблять менше зупинок тощо. Можливо, можна було би у Львові використати таку ідею і зробити такий вид транспорту, наприклад, дорожчим,  – зазначив він. – Є різниця між вартістю в 26 і 3 грн. Тобто ми хочемо рівень транспорту, як у Будапешті, але за 3 гривні. Я розумію логіку висловлювань про те, що там заробляють більше. Але ж не в 10 разів, можливо, втричі. Ми можемо залишитися з вартістю 3 гривні і користуватися тим, що є зараз. Але ми цього не хочемо, ми хочемо кращого», – підкреслив керівник Школи  управління УКУ.

Ситуацію потрібно розв’язувати із кількох сторін, зазначає Павло Шеремета.  По-перше, місто має і надалі залучати кошти, однак усвідомити, що ці гроші дасть не Київ. По-друге, потрібно пояснювати львів’янам: якщо ви хочете цивілізований європейський транспорт, він коштує трохи дорожче

На необхідності впорядкування маршрутів наголошує і активіст громадського руху «Народний Контроль» Сергій Смірнов.

«Є зрозуміла різниця в ціні при перевезенні, якщо автобус курсує в режимі загального користування (зупиняючись тільки на визначених зупинках) і маршрутним таксі – коли зупинка здійснюється на вимогу пасажира в зручному для нього місці (без порушень правил дорожнього руху). Але в місті пасажири не знають, який саме автобус в якому режимі їздить і всюди сплачує єдину ціну, а фактично за найвищим тарифом «маршрутки» - маршрутного таксі. Необхідно чітко позначати автобуси відповідно до тих умов конкурсу, на яких вони здійснюють перевезення – це дозволить людям спплачувати не єдину найвищу ціну, а відповідно до маршртуту: нижчу, якщо зупинки фіксовані», – зазначив він.

Читайте також: Павло Шеремета про те, чому у Львові має подорожчати проїзд

Зараз же, додав Смірнов, у Львові штучно створено хаос маршрутів в поєднанні з відсутністю обліку перевезень, що дозволяє встановлювати тарифи «зі стелі», та ще й без належної якості перевезення. Тому наразі головне завдання – добиватися прозорості і чіткості у цьому питанні, що дозволить встановити справедливу ціну за проїзд»

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!