За тиждень львів’яни поїдуть на Світовий День Молоді: 4 родзинки події

2914 0
Уже за тиждень, 26 липня, львів'яни приєднаються до святкування Світового Дня Молоді у Кракові. Цьогоріч організатори очікують, що фестиваль відвідають близько 2 мільйони паломників з усього світу. Tvoemisto.tv пропонує ознайомитися із родзинками заходу, аби не пропустити все важливе та цікаве.
фото: old.dyvensvit.org

фото: old.dyvensvit.org

Можливість слухати переклад головних подій онлайн

89,9 MHz — на такій частоті українці зможуть наживо слухати переклад головних подій Світового дня молоді.  Літургійні тексти богослужінь паломники зможуть знайти в молитовнику (він буде в пакеті для зареєстрованих учасників СДМ) та глибше переживання Літургії забезпечить синхронний переклад, який можна буде слухати з телефону або за допомогою радіоприймачів. Для прийому сигналу на мобільному телефоні необхідні навушники, які будуть діяти в якості антени.

Синхронний переклад буде здійснюватися всіма офіційними мовами СДМ: польською, англійською, іспанською, французькою, італійською, українською, німецькою, португальською та російською. Конференція Єпископату Чеської Республіки також забезпечить переклад чеською мовою.

Переклад-орієнтована мова буде доступна на певній частоті, яку можна знайти на веб-сайті www.krakow2016.com: іспанська — 88,3 МГц, українська — 89,9 МГц, французька — 91,8 МГц, німецька — 93,2 МГц, португальська — 94,6 МГц, польська — 98,5 МГц італійська — 98,9 МГц, чеська/словацька — 100,0 МГц, англійська: 105,4 МГц, російська — 107 9 МГц.

Чування із Папою Франциском

Чування разом з Папою Франциском на Campus Misericordiae у Бжеґах відбудеться у суботу, 30 липня.  До молоді Папа Франциск приєднається ввечері близько 19:00 години. Час очікування на Святішого Отця буде наповнений молитвою, ледніцькими танцями, співами, презентаціями спільнот та іншими анімаціями.

Суботні чування повинні допомогти молоді стати на дорогу до Милосердного Ісуса, в якій є немало труднощів. Цей перехід дорогою з труднощами, з якими нащодень бореться молода людина, буде зображена за допомогою інсценізації. Її виконає Театр Танцю Міра-Арт, у склад котрого входять професійні артисти, котрі поєднують балет з акробатикою у повітрі, музикою та світлом, творячи над головами глядачів танцювальне дійство. Інсценізація складатиметься із п’яти стацій, на котрих ми зустрінемо молодих людей, втягнутих у проблеми сучасного світу. Кожна зупинка буде на тему почергового фрагменту молитви Світових Днів Молоді: 1. Віра – для тих, хто сумнівається. 2. Надія – для зневірених. 3. Любов – для тих, хто охолов. 4. Прощення – для тих, хто провинився. 5. Радість – сумним.

Після закінчення інсценізації до молоді промовить Святіший Отець, після цього розпочнеться Адорація Святих Дарів, спільна молитва Вервиці до Божого Вервиці і близько 21:00 буде Ясногірський Апель (Maria Regina Mundi). Після спільних чувань з Папою Франциском розпочнеться, опертий на основи віри, концерт прославлення «Credo in Misericordiam Dei», тобто «Вірю у Боже Милосердя». Концерт матиме екуменічний характер, тому його співтворцями будуть християни різних спільнот.

Виставки

Живопис, фотографія, ікони, а також комікси та імпровізації можна буде побачити на виставках, зорганізованих у рамках Фестивалю Молоді. Свою творчість запрезентують між іншим митці з Польщі, Франції, Аргентини і США.

Фестиваль Молоді приготував близько 20 виставок різної форми і змісту, зокрема на теми життя Івана Павла ІІ, діяльності pro-life, покликання. Серед приготованих праць можна буде побачити експозиції про прощі скаутів до Італії та європейських марійних санктуаріїв, привезені з Аргентини плакати на тему Божого милосердя. Важливою частиною витавок будуть праці вже померлого Євгеніуша Мухи – визначного митця сучасного сакрального живопису.

Частина виставок буде заінстальована от-от перед початком Світових Днів Молоді, але деякі з них будуть відкритими раніше. Експозиції будуть розміщені в різних частинах міста, в музеях, храмах і на пленерах. Як підреслює Юлія Басіста, координаторка виставок, приготовані виставкові зали повинні дати хвилинку перепочинку для паломників і мешканців Кракова.

Окрім типових виставок будуть також покази на живо. Одним з митців, котрий до своєї творчості ангажує також інших, є Жульєн Тухард з Франції. Вже сьогодні він заохочує надсилати йому фотографії долонь на адресу [email protected]. Надіслані фотографії будуть видруковані і на очах у глядачів, на Площі Незалежності, з них постане витвір мистецтва.

Вхід на виставки буде безкоштовним.

Основні події Світового Дня Молоді

Із поміж усіх заходів Фестивалю Молоді організатори виділяють 5 основних.

Першою центральною подією буде Свята Меса на відкриття СДМ Краків 2016. Вона буде присвячена св. Йоану Павлу II як ініціатору Світових днів молоді, а відправлятиме Месу архієпископ Кракова кардинал Станіслав Дзівіш. Перед Месою вибраними місцями, пов`язаними з Йоаном Павлом II,буде проведена естафета, під час якої пронесуть «іскру милосердя», запалену в Санктуарії Божого Милосердя. Іскра буде перенесена на Блоні та горітиме там під час всіх п`яти центральних подій. На закінчення СДМ папа Франциск передасть іскру представникам молоді з усіх континентів.

Інша центральна подія — привітання Папи на Блонях у четвер, 28 липня, «Радість зустрічі молоді всього світу з Франциском». Організатори очікують близько 700 тисяч учасників. Папа прибуде на Блоні трамваєм разом з молодими людьми з обмеженими можливостями. Під час привітання в процесії з прапорами пройдуть представники 187 країн, що братимуть участь у заході. Вони будуть нести зображення апостолів милосердя зі своїх континентів. За традицією, Папу привітають представники всіх континентів. У цей день під час попередньої події будуть представлені, серед інших, Леві Сакаля (Південна Африка), Тоні Мелендес (США) та автори іспаномовної версії гімну Світового дня молоді, а також представники міжнародних спільнот і асоціацій.

Хресна Дорога, запланована на п`ятницю 29 липня о 18-й годині на Блонях під керівництвом Папи, матиме характер більш молитовний. Її темою буде «Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя». Організатори очікують, що в ній приймуть участь близько 800 тис. молоді. В процесії хрест СДМ будуть нести представники спільнот та згромаджень, які здійснюють діла милосердя. Автор роздумів Хресної дроги — єпископ Гжегож Рись. Планується виступ папи Франциска перед молоддю.

Суботнє чування молоді з Франциском в Campus Misericordiae буде проходити під гаслом «Наші провідники на шляху до Ісуса — покровителі Світового дня молоді». На думку організаторів, воно збере близько 1 млн. віруючих. На початку Папа в супроводі представників усіх континентів пройде через браму милосердя. Богослужіння складатиметься з трьох частин: постановки за мотивами офіційної молитви СДМ Краків 2016 (театр танцю Mira-Art); промови та молитви Папи; перед виступом Франциск вислухає свідчення молодої польки, сирійки та парагвайця; також буде Адорація Пресвятих Дарів.

Очікується, що недільна св. Меса Послання на закінчення СДМ Краків 2016 може зібрати близько 1,5 млн. учасників. Головною її темою буде «Хрещення як ворота Милосердя та джерело гідності», а учасники матимуть можливість підтвердити свої обітниці хрещення. На закінчення Франциск передасть представникам молоді з усіх континентів іскру милосердя і оголосить місце наступної зустрічі Світового дня молоді. Заходи перед Месою будуть поєднувати елементи польських (наприклад, Годинники на честь Пресвятої Діви Марії) та іноземних традицій (серед яких група The Sun з Італії та Achinoam Nini з Ізраїлю).

Читайте також: Як убезпечити себе на Світовому Дні Молоді: поради МЗС

Завантажити повну програму Світового Дня Молоді у Кракові можна за посиланням.

За матеріалами: www.krakow2016.com,credo-ua.org, rkc.lviv.ua.

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!