Київ

У Києві в охоронній зоні на Хрещатику Михайло Бродський планує звести окрім двох поверхів, ще три підземні

1453 0
Згідно з оновленим проєктом, у будівлі можуть з'явитися три підземні поверхи.
Фото: візуалізація «Едельбург архітект»

Фото: візуалізація «Едельбург архітект»

На Хрещатику, 23-б, навпроти будівлі КМДА, проводять реконструкцію закинутої споруди, у минулому ресторану «Гімалаї». Згідно з новим проєктом, будівля має два поверхи та не перевищує дозволені вісім метрів, але як виявилося, забудовник вирішив використати підземний простір. Забудовником виступає компанія сім'ї Михайла Бродського - ТОВ «Олімп-ЛТД».

У соцмережах вже з'являються відео робіт важкою технікою. В одному з них, автор зазначає, що багатоповерховий ТРЦ будують у підпірній стіні двох житлових будинків, пам'яток архітектури та містобудування, охоронні номери 486-Кв та 163-Кв, де знаходяться опори цих будинків

«Уже знищено саму охоронну зону, зруйновано ліву терасу та проламано лівий під'їзд пам'ятки архітектури, охоронний номер 163-Кв», – йдеться у дописі.

 

Натомість головний архітектор Олександр Кумейко, котрий займався розробкою проєкту, у коментарі виданню «Хмарочос» заявив, що для будівництва підземного простору важливо провести дослідження та розрахунки.

«Абсолютно нормально використовувати підземний простір, коли робота йде у щільній забудові. Головне, щоб це було враховано під час отримання вихідних даних і проведенню всіх досліджень та розрахунків. У моєму проєкті це все враховано. І коли ми говоримо про поверховість – то мої слова були, є і будуть – поверховість будівлі – два поверхи», – розповів архітектор.

Щодо впливу на сусідні будинки Кумейко заявляє, що глибокі і досить великого перерізу палі виконуються для того, щоб унеможливити вплив будівництва на існуючі будинки і схил.

«Ці палі є огородженням котловану, які будуть сприймати на себе всі навантаження як від навколишньої забудови на наш об’єкт, так і від нашої будівлі на навколишню забудову… Роботи проводяться згідно затвердженого проєкту. Затвердження проєкту здійснено у повній відповідності до чинного законодавства. Тому будь-які маніпуляції щодо неврахованості підземних рівнів – є лише переживанням на пустому місці», – заявив він.

Зазначимо, згідно з попередніми проєктами поверховість нової будівлі спочатку сягала шести поверхів, потім її знизили до чотирьох. Пізніше Мінкульт видав обмеження на споруду – не більше восьми метрів.

Окрім цього, кияни та мешканці будинків поруч неодноразово скаржилися на відсутність парковки для відвідувачів такого ТЦ. На це головний архітектор Кумейко каже, що проєктом передбачено одне паркомісце для маломобільних груп біля будівлі, а інші  по вулиці Лютеранській.

Додамо, візуалізації благоустрою ділянки досі перебувають у розробці, однак у мережі вже давно ширяться варіанти нового ТЦ.

До слова, власником старої будівлі та замовником нового будівництва є одна й та сама компанія — ТОВ «Олімп-ЛТД». Згідно з реєстрами, її власники - це родичі політика й бізнесмена Михайла Бродського – його дружина Світлана (70%) та син Юрій (20%).

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!