Законопроєкт про мобілізацію передали на підпис Зеленському. Що зміниться і коли

1236 0
Закон набере чинності через місяць після підписання президентом.
Фото: ТСН.ua

Фото: ТСН.ua

У вівторок, 16 квітня, законопроєкт про мобілізацію № 10449 направили на підпис президенту України Володимиру Зеленському. Про це йдеться на сайті парламенту.

Як зазначається у картці законопроєкту, документ вже підписав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Закон набере чинності через місяць після підписання президентом.

Читайте також: Наскільки виконується мобілізація на Львівщині та хто вручає повістки

Нагадаємо, 11 квітня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію № 10449. За відповідне рішення проголосували 283 нардепи.

Парламентарі вилучили із законопроєкту положення про демобілізацію військових через 36 місяців служби без додаткових рішень Ставки верховного головнокомандувача.

Згідно із законом, підлягають мобілізації тільки за бажанням:

  • особи з інвалідністю (на військову службу за контрактом);

  • особи, звільнені з полону;

  • особи віком до 25 років, які пройшли базову загальну військову підготовку або базову військову службу.


Звільнені строковики переходять у мобілізаційний ресурс відповідно до загальних правил (з 25 років). Базова військова служба починається з 1 вересня 2025 року. Громадяни, які перебувають на військовому обліку, можуть у добровільному порядку створити особистий електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного або резервіста.

Усі громадяни України, які перебувають на військовому обліку, мають протягом 60 днів з моменту набрання законом чинності уточнити:

  • адресу проживання,

  • номери засобів зв’язку,

  • адреси електронної пошти

  • інші персональні дані.

Що передбачає закон про мобілізацію

Основні положення з документа є такими:

  • Замість строкової служби вводиться базова військова служба терміном 5 (у мирний час) та 3 (у воєнний час) місяців. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік та період проходження базової служби.

  • Запроваджується базова загальновійськова підготовка. З 2025 року вона стане елементом навчання у навчальних закладах, проводитиметься у вишах усіх форм власності.

  • Не потрібно буде йти в ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або у ЦНАПі. Громадяни, які перебувають на військовому обліку, можуть в добровільному порядку створити особистий електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста.

  • Залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю, а також демобілізація у зв’язку зі звільненням з полону (якщо військовослужбовець не висловлює бажання продовжити службу).

  • Визнані обмежено придатними мають повторно прийти ВЛК.

  • Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.

  • Ті, хто отримав II - III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців), мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.

  • Щодо консульських послуг за кордоном, то протягом 60 днів потрібно буде оновити персональні дані в ТЦК. При цьому зробити це можна буде дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет.

  • Обмеження права керування авто для ухилянтів від військової служби. Однак є вийнятки.

  • Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснюватиме фото- та відеофіксацію процесу пред'явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації.

  • Необхідність обов'язково мати при собі військово-обліковий документ та показати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ. Потрібно на період мобілізації усім громадянам віком від 18 до 60 років, що перебувають на обліку (чи зняті з нього).

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!