Наскільки виконується мобілізація на Львівщині та хто вручає повістки

19931 0
Мобілізації в області також сприяють рекрутингові центрі.
Фото: ТСН.ua

Фото: ТСН.ua

На Львівщині загальна мобілізація військовозобов’язаних осіб триває. В області план мобілізації виконують на 70 – 80%. Про це повідомили Tvoemisto.tv у Львівському обласному ТЦК і СП.

Загальній мобілізації також сприяють рекрутингові центри, яких у Львові кілька: Третьої окремої штурмової бригади, львівської 103 бригади ТрО та батальйону «Вовки Да Вінчі».

Читайте також: Що відбувається, коли охочий служити приходить у рекрутинговий центр. Пояснення Львівського ТЦК

Окрім того, нещодавно у місті запрацював ще один Центр рекрутингу української армії, де можна дізнатися актуальну інформацію про вакансії у війську й обрати професію. За місяць до центру звернулося майже 300 осіб, а 42 людини вже ведуть перемовини з військовими частинами, де хочуть служити.

Читайте також: На Львівщині реформують ТЦК та СП. Що це означає

Агітаційні заходи

У Львові та області на вулицях міста працівники ТЦК та СП часто проводять агітаційні заходи. Як стало відомо Tvoemisto.tv, такі агітаційні заходи повинні проводити щодня. Представники рекрутингу та комплектування агітують громадян долучатися до контрактної служби. Як стверджують військові, такий метод живого спілкування дає можливість індивідуального підходу й зручності в комунікації. 

На Львівщині військовослужбовці ЗСУ, які виконують завдання Генерального штабу щодо мобілізації, використовують бодікамери. Це відбувається під час щоденних патрулювань та здійснення заходів оповіщення громадян. Відео, записані з бодікамер під час патрулювань, будуть потрапляти до ТЦК на випадок, якщо виникне необхідність проаналізувати якусь подію та об’єктивно розбиратись у конфліктних ситуаціях.

Хто вручає повістки

Вручати повістку може представник органу місцевого самоврядування, керівник підприємства, установи, організації, де працює військовозобов’язаний, управителі багатоквартирних будинків. Крім того, повістки можуть вручати безпосередньо посадові особи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Читайте також: Євген Дикий: «Пів мільйона мобілізованих у 2024 році – це мало»

Зазначимо. що Верховна Рада у першому читанні підтримала оновлений урядовий законопроєкт №10449 щодо військової служби, мобілізації та військового обліку. Після внесення всіх правок за нього мають голосуватимуть вдруге. Оновлена урядова версія законопроєкту №10449 про мобілізацію пропонує надсилати повістки військовозобов’язаним особам в електронний кабінет призовника. Територіальний центр комплектування і соціальної підтримки (ТЦК і СП) може викликати призовника, військовозобов’язаного чи резервіста через електронний кабінет. Утім, традиційне вручення повістки під розписку теж не виключається. Також законопроєкт зобов’язує зареєструвати електронний кабінет військовозобов’язаних осіб та резервісті.

Детальніше про те, які повістки можуть вручати і хто не підлягає мобілізації читайте тут.

Скандали з ОТЦК і СП

Останнім часом працівники Львівського обласного ТЦК та СП доволі часто потрапляють у скандали із примусовою мобілізацією. Здебільшого вони ловлять людей посеред вулиць та силоміць забирають до військкомату.

Читайте також: Омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на насильне затримання чоловіка у Львові працівниками ТЦК

Зокрема, 16 березня працівники Шевченківського РТЦК та СП із застосуванням фізичної сили затримали посеред вулиці Кирила Тарана та заштовхали до буса. А 19 березня у Львові чоловік, побачивши співробітників військкомату, почав тікати. Його наздогнали, після чого силоміць посадили в мікроавтобус. І у військкоматі він таки отримав повістку.

Крім того, 7 березня Тelegram-канали поширили відео, на якому видно, як люди у військовій формі у Львові заштовхують чоловіка в мікроавтобус.

Нагадаємо, наприкінці січня Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт про мобілізацію, яким пропонується змінити порядок її проведення. Зокрема Раді запропонували знизити призовний вік до 25 років, посилити покарання для ухилянтів, а також запровадити вручення повісток в онлайн-форматі. Також до законопроєкту внесли понад 4 тисячі правок. 

Про те, що змінить законопроєкт 10449 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку; на що варто звернути увагу; які питання спричиняють найбільші дискусії, Tvoemisto.tv запитало в Ярослава Жукровського, адвоката, юридичного консультанта Центру допомоги військовим та їхнім сім’ям. Читайте за посиланням

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 
 
 
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!