Це легалізація домовленостей з РФ. Експерт про запитання Зеленського

1719 0
Це опитування не можна вважати репрезентативним. Воно не відповідає стандартам соціологічного дослідження.
Фото: nikopolnews

Фото: nikopolnews

Всеукраїнське опитування 25 жовтня, яке організовує Офіс президента є нічим іншим, як політичною технологією. Про це у коментарі Тvoemisto.tv зазначив експерт Центру «Разумкова» Олексій Розумний. 

«Це опитування не можна вважати репрезентативним. Воно не відповідає стандартам соціологічного дослідження. Воно є нічим іншим, як політичною технологією під час виборів», – каже він.

Запитання про підтримку вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей він узагалі вважає демонстрацією виконання певних непублічних домовленостей з Російською Федерацією.

«Думаю, це запитання є у списку через те, що існують певні домовленості про просування особливого статусу окупованих територій, легалізації їх особливого статусу в складі України. Ймовірно, це намагання продемонструвати російській стороні прогрес у якихось непублічних домовленостях», – говорить експерт.

Читайте також: У КВУ заявили, що опитування Зеленського у день виборів суперечить Виборчому кодексу

Він каже, що можлива маніпуляція результатами цього опитування, адже їх можуть використовувати для легалізації політичних рішень.

Є у списку президента і запитання про те, «чи підтримуєте ви право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності». Ним, вважає Олексій Розумний, намагаються активізувати виборця партії президента.

«Це політтехнологія для мобілізації свого електорату, для привернення молодшого виборця. Явка може бути доволі низькою, це може вдарити по підтримці партії президента», – каже Олексій Розумний.

За його словами, у США представники Демократичної партії для того, щоб залучити до виборів своїх потенційних прихильників, організували опитування про легалізацію канабісу.

«Можливо у нас комусь сподобалась така ідея, хтось подумав, що це непоганий хід. І тепер у нашому списку також є запитання про канабіс», – підсумував він.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський 13 жовтня анонсував всенародне опитування у день виборів. Тоді у КВУ заявили, що опитування Зеленського суперечить Виборчому кодексу. Сьогодні в Офісі президента назвали перелік питань, які ставитимуть виборцям 25 жовтня.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!