Зеленський підписав закон про бомбосховища у кожній новобудові

1080 0
Відтепер ДАБІ може відмовити у видачі сертифікату про готовність будівлі до експлуатації, якщо забудовник не обладнає бомбосховище.
Фото: LexInform

Фото: LexInform

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №7398, який зобов'язує передбачати наявність бомбосховищ в новобудовах. Законопроєкт №7398 передбачає термінове розгортання в Україні мережі бомбосховищ, зокрема і в новобудовах. Містобудівна документація повинна включати інформацію про плановані інженерно-технічні заходи цивільного захисту, бо інакше її не затвердять. Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

 

Орган державного архітектурно-будівельного контролю відтепер може відмовити у видачі сертифікату про готовність будівлі до експлуатації, якщо забудовник не завершить роботи з обладнання бомбосховища. Також обов'язковим є розміщення споруд цивільного захисту (укриттів, сховищ, бомбосховищ) у разі будівництва об'єктів, на яких будуть постійно перебувати понад 50 осіб або періодично перебувати понад 100 осіб.

Читайте також: Як діяти, якщо почнеться штурм вашого міста

Крім того, закон спрощує процедуру передачі земельної ділянки для розміщення об’єктів цивільного захисту та визначає, як потрібно утримувати в належному стані об’єкт укриття.

Нагадаємо, у червні Верховна Рада проголосувала законопроєкт, який вимагає від забудовників проєктувати та споруджувати бомбосховища у кожній новій будівлі. У Львові ж забудовникам рекомендують будувати армовані кімнати у квартирах багатоповерхівок, як це роблять в Ізраїлі. Зокрема, виконком міста прийняв рекомендації для забудовників, у яких з з-поміж іншого йдеться і про посилення безпеки, зокрема облаштування бомбосховищ і спеціальних кімнат.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!