Панельки чи префаби. Яке житло слід будувати для переселенців

3023 0
Архітектор Юліан Чаплінський каже, що не варто зосереджуватися на тому, як людей розселити, а на тому, як створити їм умови для провадження бізнесу – і вони самі знайдуть вихід: винаймати квартиру чи шукати інші варіанти житло у місті чи в селі.
Photo by Artur Voznenko on Unsplash

Photo by Artur Voznenko on Unsplash

Львів готується будувати житло для переселенців. Якщо держава змінить підхід до оподаткування, і посилить децентралізацію, тоді міста зможуть взяти це на себе, за інших обставин будівництво житла для людей з обстріляних росією регіонів ляже на плечі держави. Про це у розмові Tvoemisto.tv розповів колишній головний архітектор Львова, заступник міністра розвитку громад та територій з питань європейської інтеграції Юліан Чаплінський.

«Тож, як на мене, забезпечення переселенців житлом – це не площина міського планування, це площина фінансів. Тут є два варіанти: або держава дає містам більші можливості освоювати податки, тобто поглиблює децентралізацію, за що я завжди виступаю, бо це дозволить акумулювати значно більші кошти в бюджеті міста, будувати соціальну та інженерну інфраструктуру, залучати міжнародні донорські організації та кредити, або ж якщо держава захоче все те знову акумулювати в своїх руках, як це було до війни за програмами на кшталт «Велике будівництво» президента Зеленського, то будівництво житла для переселенців – не наші проблеми», – каже він.

Читайте також: «Стане великим багатосферним хабом». Як Львів трансформується у час війни

Загалом, каже архітектор, приїзд великої кількості людей в перспективі міського планування – це добре. У фінансовому світі є таке поняття, як cashflow, тобто обіг грошей.

«Це величезна кількість людей, котрі хочуть працювати, приносять із собою якісь знання і створюють якусь природну, правильну конкуренцію, і це приводить до хороших бізнес-ініціатив, до покращення економічних умов. Західні міста не сортують мігрантів: які приїхали, таких і поселимо, таким і дамо роботу, посприяємо в тому, щоб вони добре тут почувалися, провадили тут бізнес, працювали. Ба більше, багато європейських міст борються за те, щоб до них їхали мігранти з різних країн і робили там бізнес, щоби було більше податків», – каже Юліан Чаплінський.

Він також додає, що Львів має значний «резерв» житла і припускає, що девелопери звернуться до держави, аби вона викупила його у них, і на пільгових умовах продала переселенцям.

«У Львові з 2014 року звели понад п’ять мільйонів квадратних метрів житла, якщо не помиляюся. Багато житла зараз покинуто, тому що люди поїхали за кордон. І малоймовірно, що всі вони повернуться. Думаю, 30% залишиться в Європі. Тож ці свої квартири вони або здаватимуть в оренду, або продаватимуть. Крім того, самі девелопери мають величезну кількість житла, яке в стадії будівництва або це будівництво ось-ось завершиться, або просто мають документи, і це вже немало. Мені здається, що найлегшою процедурою для держави, для міста має бути якесь фінансування, щоби викупити цей житловий фонд у забудовників, а людям на пільгових умовах дати можливість придбати це житло, розтермінувати виплату, для прикладу», – каже він. 

Другий механізм, будувати якусь примітивну структуру, типу хрущовок чи панельних будинків, аби заселити людей. але для цього потрібно мати бачення про те, хто з тих 200 тисяч переселенців, які є у Львові, хочуть тут зупинитись надовго.

Читайте також: Це мільйон доларів на день. Андрій Садовий про переселенців та життя у час війни

«Якщо ми маємо якусь тимчасову історію, про пів року-рік-два, то я би взяв досвід іноземних фабрик і пропонував би, щоб ОТГ (об’єднані територіальні громади – ред.), у яких багато вільної землі, почали використовувати технологію prefab. Це коли поблизу виробництва будують каркасні конструкції на два-три поверхи, поселення схожі на будівельні контейнери для майстрів, але трохи кращі, щоби там могла поміститися пара чи сім’я. Це така тимчасова конструкція, яку потім можна продати для потреб тих самих будівельників, і в цьому є певний сенс», – зазначив він.

Юліан Чаплінський також додає, що не варто зосереджуватися на тому, як людей розселити, а на тому, як створити їм умови для провадження бізнесу – і вони самі знайдуть вихід: винаймати квартиру чи шукати інші варіанти житла у місті чи в селі. Детальніше про те, як війна змінить будівельну галузь читайте в інтерв'ю

Нагадаємо, у Львівській міській раді розглядають декілька ділянок під будівництво модульного житла для переселенців. Йдеться про землю на 12 га на вул. Величковського в Рясному, 2 га на вул. Тракт Глинянський, а також 8 га у Дублянах. Про це повідомив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач. У Ратуші нині обговорюють ці та інші ділянки у межах міста, де можна звести тимчасове модульне житло для переселенців, утім їх не називають, щоб не провокувати зайвих дискусій. Натомість одне з будівництв планують почати уже у квітні цього року.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!