Зоопарк і арттерапія: в психлікарні у Львові облаштовують зони для реабілітації

956 0
У зоопарк приходять військові, щоб заспокоїтися. Це така фішка, якої ще немає в жодній лікарні України, каже директор психіатричної лікарні.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У Львівській обласній клінічній психіатричній лікарні розвивають напрямки реабілітації, яка раніше була слабкою. Уже почали проводити арттерапію, майже всі картини малюють пацієнти з хронічними захворюваннями, які живуть удома. Також тут проводитимуть кулінарні тренінги, запрацював спортзал. Про це в інтерв’ю Tvoemisto.tv сказав директор лікарні Богдан Чечотка.

«У психіатрії реабілітація – це те саме, що в соматичній лікарні пересадка печінки або серця», – каже він.

Читайте також: Психлікарню на Кульпарківській кардинально змінять. Інтерв'ю з директором

При вході у цю зону реабілітації невдовзі відкриють крамничку. Там пектимуть «Кульпарківський» хліб, булочки, готуватимуть каву, і все це продаватимуть пацієнти. Будуть цінники, але оплату братимуть як пожертву. Сенс такої практики в тому, щоби хворі працювали з цифрами і здобували соціальні навички.

Позаду крамнички – столярна майстерня, в якій із піддонів роблять меблі, підставки для взуття тощо. Ще далі – невеликий контактний зоопарк з овечками, козликами, мініатюрними свинками. Незабаром привезуть павичів.

«У зоопарк приходять військові, щоб заспокоїтися. Це така фішка, якої ще немає в жодній лікарні України. Військових та цивільних впускають окремо. Так само вони займаються в спортзалі».  

Створили цю зону реабілітації, яка обійшлася в 9 млн грн, за підтримки уряду Швейцарії та в партнерстві з учасниками проєкту «Психічне здоров’я для України». Офіційне відкриття планують незабаром, 10 квітня.

До слова, зараз в лікарні 790 пацієнтів, серед яких є військові, ВПО, а також резиденти, які тривалий час були на лікуванні, а тепер їх вчать різних соціальних навичок. Лікують тут військових із ПТСР, депресією та іншими психічними розладами, що загострилися через екстремальні умови.

Як в лікарні розвивають реабілітацію, що для них зараз є найбільшою проблемою та з якими діагнозами тут лікують військових – читайте у інтерв’ю.

Софія Шавранська

 ___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!