На Львівщині військові зможуть проходити ВЛК у цивільних медзакладах

1276 0
Всі послуги, які входять до пакета Програми медгарантій, будуть безоплатними для тих, хто проходить ВЛК.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Ще в квітні Кабмін підтримав створення позаштатних військово-лікарських комісій на базі цивільних медичних закладів. Їх кількість та перелік з урахуванням поточного навантаження визначатиме керівництво обласних військових та київської адміністрацій. Наразі на Львівщині працюють над тим, щоб військові мали можливість пройти ВЛК у цивільних медзакладах. Про це повідомила керівниця Західного штабу з питань поводження з військовополоненими та координаторка Офісу підтримки військовослужбовців та членів їхніх сімей Анна Кузюта під час дискусії Tvoemisto.tv «Незламні Суперлюди. Як організована реабілітація військових на Львівщині».

«Для нас це все новий досвід. У ситуації з ВЛК ми не були готові до такої кількості запитів. Не вистачає фахівців та працівників. Будемо сподіватись, що з впровадженням можливості проходження комісії у цивільних закладах ситуація виправиться», – каже вона.

За словами голови консультативно-координаційного центру при ЛОВА Галини Бордун, це питання зараз активно обговорюється на рівні міністерства, і до нього варто повернутися за місяць.

«Це питання перебуває у юридичному переформатуванні. Те, що можна було зробити від області, ми зробили. Проте і в цій сфері є шалений брак кадрів, тому все відбувається поволі», – пояснила Галина Бордун.

Читайте також: «Мусить змінитися». Що відбувається в Медцентрі ЗСУ у Львові

Як повідомляли у МОЗ, уряд ухвалив постанову щодо впровадження нового пакета в рамках Програми медичних гарантій. Всі послуги, які входять до пакета Програми медгарантій, будуть безоплатними для тих, хто проходить ВЛК. 

Такий крок дозволить посилити ресурсне забезпечення роботи лікарів, які залучені до проведення медичних оглядів для оцінки придатності особи до військової служби.

Які послуги ВЛК будуть безкоштовними:

  • проведення лабораторних та інструментальних досліджень;

  • направлення особи за наявності показань в інші медичні заклади для проведення необхідних консультацій та обстежень, а також для надання спеціалізованої медичної допомоги у разі потреби;

  • оформлення проектів довідок та формування медичних висновків щодо стану здоров’я особи.

Щоб отримати безоплатні послуги на базі цивільного медичного закладу, військовий, який проходить ВЛК, мусить мати один із таких документів:

  • картку обстеження та медичного огляду;

  • картку медогляду кандидата на навчання у вищих військово-навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти Міноборони;

  • картку медогляду призовника;

  • направлення керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Читайте також: Як у Львові під час війни отримати протез. Адреси, телефони

Переглянути дискусію «Незламні Суперлюди. Як організована реабілітація військових на Львівщині» можна на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube.

Нагадаємо, що  Tvoemisto.tv відвідало Медичний центр ЗСУ, щоби дізнатися, що там змінилося для поранених військових, яким раніше доводилося стояти у черзі з 800 людей до різних лікарів. На той час була нестача персоналу: усього один невропатолог та два хірурга, до яких черга сягала до 200 бійців на день. Вбиралень було недостатньо – дві на всю будівлю, а кабінети спеціалістів розкидані на шести поверхах. 

Однак після розголосу у клініці почали ремонт та впровадили електронну чергу. Там вже замінили вбиральні та створили умови для вільного пересування бійців на візках.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!