Як у Львові постраждалим від війни отримати протез. Адреси, телефони

19088 0
Щодня через війну кількість військових і цивільних із ампутованими кінцівками зростає. Як отримати протези, куди звертатись та що для цього потрібно.

За більш ніж пів року роботи мобільної майстерні протезування, що діє при Національному реабілітаційному центрі «Незламні» (Unbroken) протезували майже 150 українців, які зазнали ампутації внаслідок війни. Ще кілька десятків людей протезували в Центрі реабілітації та протезування Superhumans. Зараз тут перебуває 15 пацієнтів, а 240 цивільних та військових у черзі. Щодня через війну кількість військових і цивільних із ампутованими кінцівками зростає. Щоби повернутися до повноцінного життя, їм потрібні протези, але куди звертатися, щоб їх отримати, мало хто з них знає. Тvoemisto.tv дізналося, як потрапити в чергу на протезування до львівських клінік та отримати безкоштовний сучасний та якісний протез.

Євгенію Швабу 28 років. Захищати Україну поліцейський пішов сам заради сина та його мирного майбутнього. Перед тим, як піти на фронт, пройшов навчання у Великій Британії. На Луганщині, де служив кулеметником десантно-штурмової бригади, в грудні 2022 року був важко поранений у ногу та спину. Місяць не міг отямитися, але у Львові його виходили, реабілітували, і захисник із протезом, на милицях зумів вийти на головну спортивну арену Львова та розіграти м’яч у матчі улюбленої футбольної команди «Шахтар».

7 квітня під Миколаєвом під час мінометного обстрілу був поранений 29-річний Андрій Гідзун. Боєць уже отримав протез на ампутовану руку і мріє поїхати з батьком на риболовлю,навчитися тримати в правій руці спінінг.

А ось 13-річний Дмитро з Одещини втратив руку, коли допомагав мамі по господарству. Після того, як батька мобілізували, хлопчик став єдиною її опорою. Одного дня, подрібнюючи траву худобі, надто близько підніс праву руку до січкарні та краєм куртки зачепився за лезо. Руку втратив одразу. У Львові хлопцеві зробили міоелектричний протез, яким він зможе керувати з допомогою міодатчиків, що кріпляться до м’язів руки.

Люди, які втратили верхні або нижні кінцівки, особливо під час війни, можуть звернутися в Національний реабілітаційний центр «Незламні» (Unbroken). Зі слів генерального директора з реабілітаційної роботи центру «Незламні» Першого ТМО Львова Максима Піднебенного, спочатку варто зателефонувати на гарячу лінію: 0 800 333 003 або ж написати на фейсбук-сторінку Першого ТМО. Після цього пацієнту призначать зустріч і визначать алгоритм подальших дій.

Візуалізація реабілітаційного центру «Незламні»

Крім того, як наголосив співрозмовник, на протезування й реабілітацію багатьох пацієнтів скеровують самі медичні заклади.

«Із кінця вересня, відколи в нашому центрі розпочали протезування, вдалося зробити майже 150 протезів нижніх кінцівок і 10 верхніх. Таку допомогу надаємо переважно військовим. Цивільне населення становить до п’яти відсотків, ще менше дітей. Черга на протезування в нас є, але тільки з тих, котрі ще не готові до протезування: минуло мало часу після ампутації, не готові кукси тощо», – розповідає Максим Піднебенний.

Спочатку із пацієнтом, який звертається особисто, від військової частини або якого офіційно, відповідно до скерування, переводить медичний заклад, працює мультидисциплінарна команда: оглядають та консультують психологи, хірурги, травматологи, протезисти, фізичні реабілітологи. До уваги беруть і наявну медичну документацію для розуміння, коли саме людина була травмована, чи пережила оперативне втручання, чи вже має куксу, яку часто виготовляють у лікарні, де перебуває пацієнт. Якщо ж кукси немає, її можуть виготовити у центрі «Незламні», за потреби зробити реампутацію, а відтак виготовити протез.

Читайте також: Львівські лікарі вперше вживили воїну протез у кістку

І для військових, і для цивільних протезування в центрі безкоштовне! Як зазначив Максим Піднебенний, за підрахунками, поданими центром у Мінсоцполітики, вартість біонічного протеза верхньої кінцівки до плеча становить від 1,5 млн грн. У цю суму входить закупівля комплектуючих, виготовлення протеза, робота майстрів та лікарів. Ціна протеза нижньої кінцівки трохи нижча і залежить від рівня ампутації. Наприклад, щоби протезувати стопу, потрібно до 400 тис. грн. Що вища ампутація, то дорожчий протез.

«Нашому центру не все відшкодовує держава, бо ми щойно контрактуємося. Наші благодійники – Мальтійська служба допомоги – закупили комплектуючі: стопи, коліна, різні смоли, пластик, з яких виготовляють протези. Із цього в нашій протезній майстерні спочатку роблять зліпок, що повністю повторює частину кукси, згодом виготовляють куксоприймач, а вже потім протез. На місці спеціалісти здійснюють примірку, а реабілітологи допомагають робити перші кроки і вчать пацієнта рухатися без допоміжних засобів. Готові протези ніхто не постачає – їх підбирають індивідуально, відповідно до замірів», – каже співрозмовник.

Від висоти й складності ампутації, наявності кукси залежить термін виготовлення протеза. Був випадок, що протез до коліна в центрі «Незламні» зробили за три години.

Фото умовне/GMK CENTER

Варто зазначити, що протези ці не є постійними, їх часто треба підкручувати, замінювати, підлаштовувати під пацієнта.

За рік у Національному центрі реабілітації «Незламні» планують робити 10 тисяч операцій і зможуть допомогти понад 50 тисячам наших громадян, які постраждали внаслідок війни.

Послугу протезування військовим та цивільним особам, які досягли 18 років, надають і в реабілітаційному центрі Superhumans. Як зазначила CEO Superhumans Center Ольга Руднєва, щоб отримати протез у їхньому центрі, спочатку необхідно заповнити анкету. Це можна зробити навіть онлайн з будь-якого куточка України, що значно спрощує підготовчий етап. Упродовж трьох днів команда зателефонує пацієнту для узгодження подальших дій.

Дані пацієнт повинен внести особисто, а за дітей до 18 років – законний представник. В анкеті треба вказати: прізвище, ім’я, по батькові, електронну пошту, контактний номер телефону, дату народження і дату травмування, короткий опис травми та стадії лікування, медичну документацію щодо травми, теперішній стан і своє місцеперебування.

Беруть на протезування людей за чергою. Від пацієнтів необхідна згода на втручання медичної команди, згода на дотримання розпорядку дня в центрі, відвідування занять із психологом та проходження курсу реабілітації після протезування. Однак центр залишає за собою право відмовити в лікуванні за медичними показаннями.

«У центрі Superhumans на протезуванні й реабілітації зараз перебуває 15 пацієнтів. Окрім них, є 240 цивільних та військових у черзі – вони ще не готові до протезування, бо минуло надто мало часу з моменту трагедії. Зараз ми не працюємо з наркозалежними, бо не маємо можливості провести якісний процес реабілітації», – пояснює Ольга Руднєва.

Із її слів, травмованій людині спочатку ставлять простий механічний протез, на якому вона вчиться ходити, опановує всі навички, а далі здійснюють вторинне протезування – біонічна рука чи електронне коліно. Протезування складної ампутації може тривати від місяця до двох, якщо ампутація нескладна – три-чотири тижні. Далі приблизно три місяці людина носить тимчасовий первинний протез, згодом отримує постійний. Річ у тім, що на початку реабілітації люди дуже худнуть – фізично працюють, напружують м’язи, тож кульшоприймачі, гільзи доводиться замінювати декілька разів.

Для військових і цивільних, які постраждали внаслідок війни, первинне і вторинне протезування в Superhumans безкоштовне. Як запевняє Ольга Руднєва, держава компенсує вартість протезування: військовим – у розмірі майже 40 тис. дол., цивільним – у межах 5 тис. дол. Однак у Superhumans гроші від держави принципово не беруть, вважаючи, що країна має на що їх зараз витрачати. Натомість кошти просять у донорів і закликають складати пожертви тих, що мають змогу.

Читайте також: У Львові збирають кошти на протезування військового. Чи платні протези і як їх отримати

Діти можуть бути прийняті на лікування з дворічного віку після відкриття відділення лікарні (після 04.10.2023 р.) і повинні перебувати в супроводі батьків.

За даними проєкту підтримки протезування в Україні Protez Hub, для того, щоб отримати протез державним коштом, треба зібрати такі документи:

  • заяву про забезпечення протезним виробом;

  • паспорт громадянина України або відповідне посвідчення;

  • документ, що містить дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків;

  • рішення ЛЛК або ВЛК про необхідність забезпечення протезним виробом;

  • витяг із наказу командира в/ч або довідка про обставини травми, видана командиром в/ч для забезпечення протезним виробом.

Документи можна подати до ЦНАПу, місцевого відділення служби соціального захисту або через особистий електронний кабінет особи з інвалідністю. Після погодження Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю заявки через електронний кабінет або за місцем подання людина отримає направлення на протезування, зможе обрати підприємство і укласти з ним договір про виготовлення необхідного протеза.

Підприємство можна обрати будь-яке з тих, що займаються виробництвом протезних виробів, і Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю відшкодує виробникам їхню вартість. Під час вибору підприємства обов’язково варто врахувати: географічну близькість (протез необхідно постійно обслуговувати), досвід фахівця з протезування (не менш ніж два роки) та наявність необхідних послуг, бо не всі підприємства можуть виготовити, наприклад, біонічний протез.

Отримати консультацію щодо протезування кінцівок в Україні та перелік підприємств можна за тел. гарячої лінії: 050 177 6839 Protez Hub. Актуальний перелік протезних підприємств, до яких можна звертатися з приводу безкоштовного протезування кінцівок, знайдете тут. Є можливість обрання фільтра за областю, типом ампутації та видом протезного виробу.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!